hamburger-icon

Kliker.info

Stranka za BiH inicira : Imenovati nacionalno mješovite upravne odbore u svim federalnim firmama u BiH !

Stranka za BiH inicira : Imenovati nacionalno mješovite upravne odbore u svim federalnim firmama u BiH !

24 Maja
23:25 2015

mostar3Posljednja dešavanja sa maturantima u Mostaru koji su pokazali neviđen izliv nacionalizma prema drugom i drugačijem, samo su povod za reakciju Stranke za Bosnu i Hercegovinu na ukupno stanje u cijeloj Hercegovini, ne samo u njenom najvećem gradu.

Slatkorječivost o suživotu u Bosni i Hercegovini i brizi za standard njenih građana prvog čovjeka HDZ samo je lažna maska za stanje u  dijelu Hercegovine gdje Dragan Čovic ima sve pod apsolutnom kontrolom. Da bi njegovi medijski nastupi imali minimum kredibiliteta, gospodin Čovic bi mogao napraviti nekoliko jednostavnih poteza kojim bi pokazao da stoji iza onoga o čemu priča. U svim općinama  Hercegovine gdje HDZ ima opću kontrolu, rijetko gdje cć se vidjeti zastava Bosne i Hercegovine. Broj zaposlenih Bošnjaka i Srba se može prebrojati na prste jedne ruke. O minimalnoj zastupljenosti pomenuta dva naroda na rukovodećim pozicijama u institucijama, policiji i javnim preduzećima zapadno od Neretve ne može se uopšte govoriti. U isto vrijeme HDZ vrši pritisak da postavlja svoje ljude u sve moguće institucije na svim nivoima države. Traži se paritet tamo gdje nema HDZ kontrolu, a tamo gdje ima čisto je jednonacionalno stanje. Nije ni čudno što se može vidjeti tolika mržnja prema Bosni i Hercegovini od strane mladih ljudi iz zapadne Hercegovine, kad vlada čisti aparthejd gdje se djeca školuju po različitim programima i u jednonacionalnim školama.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu poziva tzv. probosanskohercegovačke partije na vlasti da pokrenu procese koji će mjenjati ovu sliku i trenutno stanje. Demokratska Fronta je pokrenula zanimljivu inicijativu da se postavljaju sposobni kadrovi u preduzeća koja oni kontrolišu, bez obzira na stranačku, nacionalnu i bilo kakvu drugu pripadnost. Bili su kategorični u svom stavu da će se ugledati samo na kvalitet. Tu je došlo do sukoba oko postavljanja upravnih odbora i direktora u kompanijama za koje je HDZ smatrao da su, ne znamo po kojem receptu, isključivo njihove, poput Elektroprivrede u Mostaru ili HT Eroneta. Vladu Federacije BiH je blokirao HDZ nakon takvih, kako su rekli, isključivih stavova, a život u većem bh. entitetu je apsolutno paralizovan. SDA, kako smo doznali iz medija podržava vise HDZ nego DF stavove.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu, gradsko vijeće Mostar, predlaže riješenje kako bi i građani Mostara i Hercegovine, dobili prostora da iskazu svoje sposobnosti. Predlažemo imenovanje nacionalno mješovitih upravnih odbora i  imenovanje direktora u svim federalnim firmama u BiH i to prema popisu iz 1991. godine. Time će i građani Hercegovine i Mostara, prije svega dobiti priliku da iskažu svoje sposobnosti. U suportonom prema dosadašnjem principu u Sarajevu se postavljaju Bošnjaci, a u Mostaru Hrvati. Iako ne želimo vjerovati u takve namjere, ali po ovome su građani Mostara koji žive istočno od Neretve, ignorisani od strane HDZ-a, a zaboravljeni od strane Sarajeva.

Molimo medije da pokrenu ove osjetljive ali zžvotno značajne teme i istraže gore navedeno. Bojimo se da i one partije koje se u medijima zaklinju da se bore za ravnopravnost naroda, borbu protiv fašizma i jednaku zastupljenost, svojim nemarom samo doprinose tom stanju ne ulazeći u suštinu. Relaksacija  odnosa među narodima u BiH neće se desiti prihvatanjem aktuelnog stanja, nego hrabrom i odlučnom borbom suprostavljanja aparthejdu i segregaciji na prostoru cijele Države Bosne i Hercegovine, navodi se usaopštenju za javnost Gradskoh savjeta Stranke za BiH.

(Kliker.info)

Podijeli

2 0 komentara

 1. ja
  ja 25 Maja, 13:29

  Gradski savjet SBIH Mostar i ne postoji,koga varate!Ako Vam je savjet lopov KUKO koji opljačkao Autoprevoz i inžinjer sa kupljenom diplomom Milišić,bravo za Stranku!!

  Odgovori
 2. brato
  brato 25 Maja, 17:14

  Kuko je dobar, puno je bolji od lopova koji su bili u SBIHu ranije, a daleko bolji od lopovoa koji su u SDA, HDZ , SDPu sada

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku