hamburger-icon

Kliker.info

Stranački kongresi : Niko ne smije na crtu Dodiku, Čoviću, Radončiću, Izetbegoviću, Bosiću!

Stranački kongresi : Niko ne smije na crtu Dodiku, Čoviću, Radončiću, Izetbegoviću, Bosiću!

20 Aprila
07:37 2015

crta3Krajem naredne sedmice, kongrese će u istom danu održati tri velike stranke. Zanimljivo je da nijedan od lidera gotovo da nema ozbiljnog protivkandidata.Hrvatska demokratska zajednica BiH, Savez nezavisnih socijaldemokrata i Savez za bolju budućnost, održat će kongrese u istom danu, 25. aprila, u tri bh. grada. Drugi redovni kongres Saveza za bolju budućnost održat će se u BKC-u u Tuzli.

Omer Čevra, portparol SBB-a, kazao je za Tv1 da će na Kongresu sudjelovati 350 delegata ili preciznije 210 kandidata koji su se kandidovali za razne organe stranke, od čega će se 88 birati u Glavni odbor. Što se tiče predsjednika stranke, osam kantonalnih organizacija je već kandidovalo Fahrudina Radončića za predsjednika i još uvijek pristižu kandidature za tu funkciju. Po svemu sudeći, Radončić će biti jedini kandidat za predsjednika SBB-a.

Istog dana u Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače u Mostaru bit će održan dvanaesti po redu Sabor HDZ-a. Predsjedništvo ove stranke jednoglasno je podržalo Dragana Čovića za predsjednika stranke u idućem mandatu.SNSD će svoj peti po redu Izborni Sabor održati u Istočnom Sarajevu, a isim članova najužeg partijskog vođstva, sabor će izabrati i novog partijskog šefa. Za tu funkciju do sada je kandidiran samo aktuelni lider Milorad Dodik.

Izbornu skupštinu će u narednih mjesec dana održati SDS, a krajem maja održat će se i Kongres SDA na kojem bi ova stranka konačno trebala dobiti predsjednika, bez kojeg je ostala nakon smrti Sulejmana Tihića prošle godine. Jedini kandidat za sada je aktuelni zamjenik predsjednika Bakir Izetbegović.

Zanimljivo je da nijedan od lidera gotovo nema ozbiljnog protivkandidata. Milorad Dodik na čelu je SNSD-a od osnivanja 1996. godine, Dragan Čović vodi HDZ od 2005, a godinu kasnije Mladen Bosić postao je predsjednik SDS-a. Fahrudin Radončić na čelu je SBB-a od osnivanja 2009. godine. Bakir Izetbegović će u maju najvjerovatnije sa zamjeničke biti izabran na predsjedničku poziciju, za koju se kandidirao i 2009. ali je tada izgubio utrku od Sulejmana Tihića. Jedino će se Bosiću suprotstaviti gradonačelnik Bijeljine Mićo Mičić, no Bosić je uvjerljivi favorit.

(Kliker.info-TV1)

Podijeli

2 0 komentara

 1. puka 59 - JOB - UNIJA
  puka 59 - JOB - UNIJA 21 Aprila, 20:48

  VETERANI 317 SBBR SA VRATA BOSNE HEROJ GRADA IMAJU PRIJEDLOGE ZA TROJSTVO I NOVA LIDERSTVA – LINIJU : GARAĆA – PRODANOVIĆ – BRADARA .POZDRAV DOMOVINI DO ISTINSKE DEMOKRACIJE BEZ FARSE

  Odgovori
 2. puka 59 - JOB - UNIJA
  puka 59 - JOB - UNIJA 21 Aprila, 20:52

  VETERANI 317 SBBR DODAJUZAMALO DA SMETNEMO- ZABORAVIŠMO LIDERE :BOROVAC – PANDUREVIĆKA.POZDRAV DOMOVINI DO BEĆIREVIĆA I SULJAGIĆA .

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku