hamburger-icon

Kliker.info

Strahovi Mate Granića : Svaki Boąnjak sada Hrvatsku moľe tuľiti za odątetu

Strahovi Mate Granića : Svaki Boąnjak sada Hrvatsku moľe tuľiti za odątetu

01 Juna
06:25 2013

Presuda šestorici vojnih i političkih ratnih čelnika Hrvata iz BiH u dijelu koji rat u BiH označava kao međunarodni oruľani sukob s agresorskim sudjelovanjem Hrvatske, mogla bi imati nesagledive političke i povijesne posljedice za drľavu. Jednodušna je to ocjena naših sugovornika koji su za “Slobodnu” komentirali haašku osuđujuću presudu za Jadranka Prlića, Brunu Stojića, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića, Slobodana Praljka i Berislava Pušića.

– Hrvatska nema drugog izbora nego uprijeti sve snage da se u ľalbenom postupku sruši pravorijek o udruľenom zločinačkom pothvatu – ocjenjuje bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić, sudionik povijesnih događanja koja sa razmatrana u suđenju šestorici Hrvata iz BiH.  Kao takav, Granić ocjenjuje kako obrazloľenje sudskog vijeća o postojanju zločinačkog pothvata nije sazdano na činjenicama. Presuda se, smatra Granić, osobito kosi sa strateškim činjenicama poput one da je Hrvatska izvršila presudan utjecaj na to da Bosna i Hercegovina proglasi samostalnost i sačuva teritorij.

– Pa mi smo bili zamoljeni od međunarodnih čimbenika, od Europske unije i SAD-a prije svih, da se uključimo u spašavanje BiH, kao i da pruľamo vojnu i svaku drugu pomoć i Armiji BiH i HVO-a. Od nas je traľeno da pomoć bude još jača i da se još više angaľiramo u BiH! To su povijesne činjenice, a onda imamo ovakvu presudu – govori Granić.Na pitanje kakve bi mogle biti posljedice pravomoćnosti presude Prliću i ostalima, bivši ministar vanjskih poslova ocjenjuje kako bi jedna od posljedica mogla biti mogućnost da svaki Bošnjak kojem je u BiH nanesena materijalna ili neka druga šteta tuľi Hrvatsku i dobije odštetu. – Kakve bi mogle biti dalekoseľne posljedice na međunarodni poloľaj drľave, bolje je i ne pomišljati – zaključio je Granić.

Odvjetnik s iskustvom vođenja obrana u Haagu Krešimir Krsnik optimist je u pogledu ľalbenog postupka za šestoricu nepravomoćnih osuđenih bosanskohercegovačkih Hrvata. Došlo je, napominje Krsnik, do preglasavanja u sudskom vijeću nad predsjedateljem Antonettijem, što otvara mogućnosti obranama da pobijaju presudu. – Moramo sačekati tekst obrazloľenja izdvojenog mišljenja suca Antonettija, to bi mogla biti dobra osnova za ľalbeni postupak. Presedan je u radu Haaškog tribunala da se u Vijeću preglasa predsjedatelj. Prema tome, mogućnosti uspješne ľalbe postoje i sad treba sve glave, da tako kaľem, na skup i vidjeti kako srušiti presudu. Ako se pobije teza o udruľenom zločinačkom pothvatu, izgledna je i oslobađajuća presuda – kazao nam je Krsnik.

 Osvrnuvši se na obrazloľenje suca Antonettija, Krsnik je upozorio kako je dio navoda u njemu u potpunoj suprotnosti s utvrđenim činjenicama u nekim drugim postupcima koji su vođeni u Haagu. Pozivanje sudskog vijeća na granice Banovine Hrvatske kao ratni cilj HVO-a Krsnik naziva nevjerojatnom laľi i floskulom. Granice Banovine Hrvatske, kaľe, došle su u praksu Haaškog suda djelatnošću bošnjačke tajne sluľbe AID – zaključuje Krešimir Krsnik. (Kliker.info-Slobodna Dalmacija)

 

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku