hamburger-icon

Kliker.info

Strahovanja Londona i Washingtona : Snowden ima iznimno povjerljive dokumente tzv. “kolekciju sudnjeg dana”

Strahovanja Londona i Washingtona : Snowden ima iznimno povjerljive dokumente tzv. “kolekciju sudnjeg dana”

28 Novembra
05:42 2013
Američki i britanski dužnosnici ističu kako su jako zabrinuti zbog kolekcije povjerljivih dokumenata koji se možda nalaze u rukama Edwarda Snowdena i još nisu objavljeni. Ističu kako se radi o "kolekciji sudnjeg dana". Neimenovani britanski i američki dužnosnici iz obavještajnih službi rekli su u razgovoru za Reuters kako nisu sigurni da li Snowden ima te dokumente, ali je moguće. U dokumentima se navodno nalaze povjerljiva imena američkih i savezničkih obavještajnih izvora.

Dva izvora potvrdila su za Reuters kako su dokumenti zaštićeni većim brojem sigurnosnih lozinka. Drugim riječima, ako je Snowden i "pokupio" konkretne dokumente, možda ih nije uspio otvoriti. Izvori ističu kako samo trojica ljudi, njima nepoznati, posjeduju lozinke te kako te lozinke vrijede samo u kratkom točnom periodu svakog dana.Iz NSA-a su odbili dati komentar o ovim navodima. Možda Snowden nije u stanju otvoriti konkretne dokumente, no netko drugi – potencijalni pomagač – mogao bi. Jedan izvor ističe kako su upravo ti dokumenti "polica osiguranja" za Snowdena, ako se u bilo kojem trenutku osjeti ugrožen. Što se sve nalazi u konkretnoj "kolekciji sudnjeg dana", može se samo spekulirati, no očito je jako važno.

Šef NSA, Keith Alexander, rekao je ovog mjeseca kako vjeruje da je Snowden uspio skinuti između 50,000 i 200,000 tajnih dokumenata iz NSA-a i GCHQ-a. Jedan američki dužnosnik upoznat s detaljima tvrdi kako "najgore tek dolazi".Edward Snowden se trenutačno nalazi u Rusiji gdje mu je odobren azil. U Rusiju je stigao iz Hong Konga neposredno nakon što su njegovi dokumenti počeli izlaziti u javnosti. Snowden tvrdi kako ni kineski ni ruski dužnosnici nisu mogli vidjeti dokumente jer ih nije imao kod sebe. No, nije poznato zna li neka od ovih zemalja gdje se nalaze spomenuti "najpovjerljiviji dokumenti" i da li ih je pokušala otvoriti.Glavni Snowdenov saveznik u objavi NSA dokumenata je bio američki novinar Glenn Greenwald koji živi u Brazilu. "Nisam siguran da li on ima još dokumenata uz one koje je dao meni… vjerujem da ima", rekao je jednom prilikom Greenwald. (Kliker.info-Advance

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku