hamburger-icon

Kliker.info

Strah zbog ebole : Oboljela medicinska sestra iz Dalasa prebačena na liječenje u Atlantu

Strah zbog ebole : Oboljela medicinska sestra iz Dalasa prebačena na liječenje u Atlantu

16 Oktobra
08:13 2014

Residents Quarantined In Dallas Apartment Where Ebola Patient Had StayedAmerički predsjednik  Obama otkazao je svoje planove za putovanja i sazvao hitan sastanak kabineta o eboli.Saopštenje je uslijedilo ubrzo poslije vijesti da je druga zdravstvena radnica u Americi inficirana virusom ebole putovala avionom unutar zemlje, samo dan prije nego što su joj se pojavili simptomi.U saopštenju, američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti naveli su da je ona prije dva dana letjela avionom od Klivlenda u Ohaju, do Dalasa u Teksasu. Agencija i aviokompanija saopštile su da tragaju za svih 132 putnika, koji su putovali na tom letu.

Član posade izjavio je da je zdravstvena radnica, koju je porodica identifikovala kao Amber Vinson nije pokazivala nikakve simptome tokom leta.Direktor Centara za kontrolu bolesti Tom Friden rekao je na  konferenciji za novinare da osoba koja je pod nazorom ne bi trebalo da putuje komercijalnim letom i poručio da ni drugim osobama koje su pod nadzorom zbog bolesti ne bi trebalo dozvoliti da lete komercijalnim letovima.Centri su takođe naveli da je Vinson  premještena u Emori univerzitetsku bolnicu u Atlanti  radi tretmana. Gradonačelnik Dalasa Majk Rolings izjavio je da nadležni identifikuju komšije obolele medicinske sestre, koja je juče stavljena u karantin zbog povišene temperature.Na istoj konferenciji za novinare, okružni sudija Dalasa Klej Dženkins izjavio je da ima i dobrih vijesti, u vezi sa originalnom grupom osoba koje su došle u kontakt sa Dankanom.

“Imamo 48 osoba na koje smo usmjereni u zajednici koje su bile u kontaktu sa Erikom Dankanom. Dobra viest u vezi sa tih 48 je da nemaju simptome i povišenu temperaturu i da se nalazimo na kraju perioda njihovog praćenja. U nedjelju će biti kraj tog perioda i šanse da te osobe dobiju simptome, u smislu da obole od ebole, veoma su male”.Dženkins je dodao da se zdravstveno stanje 75 zdravstvenih radnika u Prezbiterijanskoj bolnici i dalje prati, poslije njihovog kontakta sa Dankanom. Gradonačelnik Rolings istakao je da je stan zdravstvene radnice, koja je živjela sama, bez kućnih ljubimaca – dekontaminiran.S druge strane, Nina Fam, 26-togodišnja medicinska sestra koja je takođe zaražena ebolom dok je brinula o Dankanu, nalazi se na liječenju u istoj bolnici. Ona je juče saopštila da se osjeća dobro i zahvalila se svima koji su joj uputili želje za brzo ozdravljenje.

Direktor Centara za kontrolu i prevenciju bolesti Tom Friden izjavio je juče da će svaka bolnica u Americi, koja bude imala potvrđeni slučaj ebole, od sada dobiti stručni tim te organizcaije na terenu, i to u roku od samo nekoliko sati. Friden je istakao da je jasno i glasno čuo od zdravstvenih radnika da su zabrinuti zbog ebole i da se ne osjećaju spremnim da brinu o pacijentima koji su zaraženi.Friden je naglasio da se stručni tim Centara za kontrolu bolesti, koji se trenutno nalazi na terenu u Dalasu, naročito brine da oni koji njeguju Ninu Fam, čine to na bezbjedan i djelotvoran način. On je dodao da je uspostavljanje jačeg stručnog tima za kontrolu infekcije, kada je prvom pacijentu uspostavljena dijagnoza u bolnici u Dalasu, moglo da spriječi da ona bude zaražena. (Kliker.info-VoA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku