hamburger-icon

Kliker.info

Strah u Kladuši: Ne pitaj me za ISIL, za to se gubi glava!

Strah u Kladuši: Ne pitaj me za ISIL, za to se gubi glava!

20 Februara
23:07 2015

Sipanoc44Stanovnici Velike Kladuše oduvijek su bili srdačni domaćini, to su i dalje, ali samo dok se ne spomene ISIL, rat u Siriji i vehabije. Tu prestaje svaki daljnji komentar.

– Prijatelju, draže mi je nositi glavu na ramenu i sutra nego s tobom sada razgovarati, pa se brinuti hoće li me progutati noć. Što manje znam i govorim, to je bolje za mene, a bolje je i za tebe – rekao nam je tridesetogodišnjak na benzinskoj crpki nedaleko od Velike Kladuše kojega smo zamolili da nas uputi kako doći do kuća uhićenika u nastavku akcije “Damask”.

Bosanske vlasti su prije dva dana privele sedam muškaraca za koje smatraju da su imali namjeru pridružiti se terorističkoj organizaciji Islamska država. Trojica od njih dolaze iz sela u okolici Velike Kladuše, Trnova, Bužima i Rajnovca.

Zapadni, kladuški dio BiH, posljednjih mjeseci postaje glavna ćelija za regrutiranje ISIL-ovih ratnika s područja Balkana, a ništa se nije promijenilo od rujanskog uhićenja njihova vođe Huseina Bilala Bosnića. Podsjetimo, iz obližnje je Bosanske Bojne prije mjesec dana u Siriji poginuo 23-godišnji Suad Šabić, a njegovo rodno selo nesuđeni je kamp za obuku novih ISIL-ovih ratnika.

Bilal Bosnić jedan je od onih koji su tamo počeli s kupnjom napuštenih imanja, ali je akcija “Damask” prekinula njegove planove. Sve to događa se na desetak kilometara od granice s Republikom Hrvatskom, i na manje od stotinu kilometara od zagrebačkog Trga bana Jelačića.

U sarajevskoj zračnoj luci uhićeni su njihovi sumještani Nevad Hušidić (28) i Merim Keserović (18). Keserović je iz Trnova, kuća mu je na stotinjak metara od efendije Selvedina Beganovića, koji je triput brutalno napadnut oko Nove godine, a malo dalje žive i trojica braće Keserović, koje vehabije maltretiraju mjesecima samo zato što su podržali efendiju koji je protivnik Bilala Bosnića i novačenja mladih Bošnjaka.

Beganovićeva džamija

Merim Keserović živi u kući iz koje puca pogled na Beganovićevu džamiju, obitelj mu se bavi poljoprivredom, a na istom kućnom broju žive tri generacije Keserovićevih. Pozvonili smo im na vrata, a, na našu nesreću, otvorio je Merimov brat. Čim smo rekli tko smo i odakle dolazimo, počeo je urlati i tjerati nas iz dvorišta.

– Napolje, van! Brže! – bjesnio je mladić, agresivno nas prateći do automobila.

Po “imidžu” koji njeguje može se zaključiti da je također sljedbenik radikalne islamske vojske.

Za Hušidića nam kažu da je bio miran mladić. Zarađivao je na mjesnoj tržnici prodajući vjerske suvenire. U posljednje vrijeme bio je potpuno zaokupljen proučavanjem Kurana. Njegova sestra Fatma Hušidić za njegovu odluku da će otputovati u Siriju doznala je još prošloga ljeta, jer ga je u srpnju molila da razmisli želi li to doista učiniti. Na društvenim mrežama Nevad je širio poruke islama, citate iz Kurana, te svoje fotografije povezane s islamom, a preporučivao je pjesmu Bilala Bosnića u kojoj ovaj pjeva: “Čujem tugu, dječji glas, džihad nam je, braćo, spas.”

A jesu li još živi?

Do Sirije je pokušao doći preko Istanbula. Neposredno prije puta obrijao je karakterističnu bradu kako bi bio manje sumnjiv bosanskim vlastima.

Još je jedan muškarac uhićen u svojem sarajevskom stanu, a jedan na području Zenice. Svi oni osumnjičenici su za nekoliko kaznenih djela, među kojima financiranje terorističkih aktivnosti, organiziranje terorističke grupe i kazneno djelo protuzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

Prije nekoliko mjeseci u Siriju su otišli mladići iz Velike Kladuše Alija Keserović i Fikret Karajić, a nema informacija jesu li još živi. Bužimljanin Elvis Burzić u Siriju je odveo suprugu Ismaihu i kćerkice u dobi od dvije i pet godina.

Državna agencija za istrage i zaštitu u BiH (SIPA) raspolaže podacima da u Siriji trenutno ratuje 150 državljana BiH, a dosad ih je poginulo 26. Pretpostavlja se da je u Bosni u ovom trenutku oko 3000 “spavača”, potencijalnih boraca ISIL-a, odnosno onih koji na bilo koji način pomažu u regrutiranju novih ratnika.

Htio voditi i sina invalida

U Bužimu, rodnom Bilalovu mjestu, uhićen je Husein Erdić (33), a u Maglaju otac i sin, Ramiz (61) i Alaudin (22) Ibrahimović. Ramiz je sirijski ratni veteran, koji se s ratišta vratio krajem 2013. godine. Bio je uhićen zajedno s Bosnićem, međutim, ubrzo je pušten. Sa sobom je u Siriju htio odvesti sina koji je invalidna osoba. On je kao osmogodišnje dijete pronašao odbačenu ručnu bombu i aktivirao je. Ostao je bez obje ruke i oka.

Mario Pušić (Slobodna Dalmacija)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku