hamburger-icon

Kliker.info

Strah približio Bakira i Zlatka : Što su se dogovorili Lagumdžija i Izetbegović?

Strah približio Bakira i Zlatka : Što su se dogovorili Lagumdžija i Izetbegović?

23 Januara
20:43 2014

bakirLag3Nitko ni minute nije zakasnio na preksinoćnu večeru u sarajevskom restoranu Neumljana Davora Bačića. Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika, i Adil Osmanović, potpredsjednik SDA, nisu sačekali kraj sjednice stranačkog Predsjedništva nego su otišli ranije, a na vrijeme su došli i Zlatko Lagumdžija, predsjednik i Nermin Nikšić, generalni tajnik SDP-a. Čekao ih je rezerviran stol, a svjedoci nam kažu da je početak “večere nad večerama” bio iznimno srdačan i da osmijeha cijelo vrijeme nije nedostajalo. Što su najmoćniji ljudi SDP-a i SDA dogovorili?

Poruka i viđenje

Samo za neupućene preksinoćni sastanak Lagumdžije, Izetbegovića, Nikšića i Osmanovića bio je prvorazredni šok. Naime, njihove stranke već neko vrijeme, a nakon “topovske” razmjene teških uvreda i još težih optužbi, u fazi su primirja, preciznije kazano, otvorile su “specijalne kanale i linije” za komunikaciju i dogovore. Uvjerivši se da to funkcionira, organizirana je zajednička večera s ciljem da se članstvu, ukupnoj javnosti i, što je možda i najvažnije, šefovima drugih stranaka pošalje poruka i da se pripreme na – zaokret. Jučer su najuži stožeri ostalih stranaka skupljali informacije i iz svih kutova analizirali ovu “sijelo”. Večera je namjerno bila u prestižnom restoranu u koji svi političari, ma iz koje stranke bili, obvezno dolaze da bi vidjeli tko je s kim i da bi bili viđeni.Kako doznajemo, preksinoć su je po strani ostavljeno razjašnjavanje međusobnih svađa i konkretno se razgovaralo o tome kako i što dalje raditi u izbornoj godini, prvenstveno u Federaciji BiH. Računica i interesi su jasni – SDP sa sedam ministra i premijerom i SDA s četiri ministra praktično upravljaju Vladom i logično je da se njima sve fakturira, prvenstveno ono što ne valja. Kada se tome doda masovno nezadovoljstvo građana prouzrokovano katastrofalnom ekonomskom i posljedično socijalnom situacijom, ali i politički strah od dobro uvezane trojke Milorad Dodik (SNSD), Dragan Čović (HDZ) i Fahrudin Radončić (SBB), eto, razloga više za kakvu takvu obnovu starih veza.

Prema informacijama do kojih smo došli, dogovoreno je da Vlada FBiH do isteka mandata radi u sadašnjem sastavu što znači da rekonstrukcije neće biti. Neslužbeno  doznajemo i da otpadaju svi zahtjevi za smjenu Živka Budimira s funkcije predsjednika Federacije.Rat između SDP-a i SDA buknuo je u proljeće 2012. godine kada je Lagumdžija prekinuo sve veze s tom strankom i proglasio nevažećom platformu koju su osim njegove i Tihićeve stranke potpisali HSP i Narodna stranka Radom za boljitak. Nakon toga, SDP je formirao novu koaliciju s dva HDZ-a i SBB-om,  time i parlamentarnu većinu. Odmah je najavljena rekonstrukcija Vlade FBiH i smjena predsjednika Federacije Živka Budimira da bi na njegovo mjesto došao Marinko Čavara iz HDZ-a Međutim, od toga ništa nije bilo. Uz potporu Dodika i Čovića, Lagumdžija je izborio da iz parlamentarne većine na državnoj razini bude izbačen SDA, a njegova dva ministra iz Vijeća ministara. Najviše zahvaljujući predsjedniku SDP-a, šef SBB-a Fahrudin Radončić dobio je funkciju državnog ministra sigurnosti.Prije koji mjesec potpuno se raspala koalicija SDP-a, dva HDZ-a i SBB na federalnoj razini, a više ne funkcionira ni parlamentarna većina na državnoj razini.SDA je izbacivanjem iz parlamentarne većine i Vijeća ministara došla u prilično lagodnu situaciju – dobar dio tereta za stanje u državi skinula je za sebe i prebacila na druge, prije svih SDP. Milorad Dodik podržava Lagumdžiju samo u mjeri koja mu osobno treba, Dragan Čović ga vješto i stalno gura “u makaze”, a Radončić se potpuno odmaknuo nakon što je iskoristio Lagumdžiju i SDP, ponekad i kao svoje glasnogovornike, i definitivno ih ostavio na brisanom prostoru.

Interesi i veze

Time je SDP došao u nikad težu situaciju utoliko više što će u oktobru biti opći izbori, a sve koalicije koje je inicirao i u koje je ulazio su propale. Neki naši izvori dobro upućeni u “dvorske igre” , bez namjere da amnestiraju Lagumdžiju i SDP od pogrešaka koje su napravili, kažu da ta stranka nije na vrijeme prozrela taktiku i strategiju suđenih i nesuđenih koalicijskih partnera – uvući SDP u igru i navući na tanak led kako bi ga rezultati glasovanja na izborima 2014. konačno odveli u oporbu.
Vratimo se preksinoćnoj večeri. Da vrata jedni drugima nisu potpuno zatvorili, krajem prošlog mjeseca nagovijestio je Bakir Izetbegović. On je javno kazao da SDP jest kriv za kaos u državi i Federaciji, “ali koalicija nakon izbora u listopadu nije isključena”. I jedni i drugi imaju svoje interese zbog kojih su spremni prijeći preko javnih optužbi, pa i onih čisto osobne naravi. Zbog toga će potpuno stati iza Vlade FBiH i stranačkim infrastrukturama i glasovima u Parlamentu popločati joj put do kraja mandata. S druge strane, SDA, zapravo Izetbegović, a on vodi stranku umjesto bolesnog predsjednika Sulejmana Tihića, veliku opasnost vidi u SBB-u i Radončiću koji je pokrenuo kampanju čiji je konačni cilj promovirati ga u novog bošnjačkog lidera

. Usprkos dobrim vezama koje i danas održava s Radončićem, ni Lagumdžiji ne odgovara ono što radi SBB, osobito ono što će uraditi u finišu izborne utrke, posebice zbog činjenice da je Radončić državni ministar sigurnosti i da zasigurno neće prezati ni od radikalnih poteza koje mu omogućava ta funkcija, ma što to značilo.Na sve ovo treba dodati da je DF Željka Komšića žestoko izišao na političku scenu i da ima sve više pristaša, a sva istraživanja javnog mnijenja pokazuju da Komšić ima golemu prednost i potporu građana u odnosu na ostale šefove stranaka iz Federacije. Pri tome ne zaboravljaju ni SPP Živka Budimira koji se sve više širi po FBiH pa mu zbog toga sve češće stižu pozivni signali iz SDP-a i nekih drugih stranaka.Može li preksinoćna večera biti dokaz kako se obnavlja stara koalicija između SDP-a i SDA? Za takav zaključak ipak je rano, ali je za očekivati da će u idućem razdoblju te dvije stranke fingirati međusobni rat, a poprečnim kanalima i preko povjerljivih “časnika za vezu” dogovarati i usuglašavati poteze. (Kliker.info-DL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku