hamburger-icon

Kliker.info

Strah od nove recesije : Rekordan pad prodaje kuća u SAD

Strah od nove recesije : Rekordan pad prodaje kuća u SAD

25 Augusta
05:03 2010

Na dan primarnih izbora u nekoliko saveznih država, lider republikanske manjine u Predstavničkom domu Džon Bejner kazao je da želi da predsjednik Obama napravi određene promjene.“Predsjednik  Obama bi trebalo da zatraži i prihvati ostavke preostalih članova svog ekonomskog tima, počev sa sekretarom za finansije Gajtnerom i Lerijem Samersom, direktorom Nacionalnog ekonomskog savjeta.”Prema novom istraživanju javnog mnjenja, 52 odsto ispitanika ne podržava Obamine poteze, dok je 72 odsto veoma zabrinuto zbog stope nezaposlenosti, koja trenutno iznosi 9,5 odsto. Republikanci se nadaju da će iskoristiti taj trend.
"Probali smo 19 mjeseci eksperimenta za vladom kao organizatorom lokalnih zajednica. To nije funkcionisalo i potrebno je da sada krenemo ispočetka”, kazao je Bejner.Potpredsjednik Sjedinjenih Država, koji je  govorio o naporima administracije da podstakne ekonomski rast, optužio je Bejnera da podržava ekonomske mjere koje su dovele do finansijske krize.

“Gospodin Bejner je nostalgičan za tim dobrim, starim danima, ali Amerikanci nisu. Oni ne žele da se vraćaju u prošlost, već žele da idu naprijed.” Ekonomske vijesti su, u međuvremenu, i dalje nepovoljne. Prodaja postojećih kuća je u julu pala na najniži nivo u poslednjih 15 godina. Nacionalna asocijacija agenata za nekretnine saopštila je da je prošlog mjeseca zabilježen rekordan pad od 27,2 odsto, dvostruko viši od očekivanog. Ekonomisti ističu da novi podaci pokazuju koliko je tržište nekretnina slabo.Takođe podstiču strahovanja da bi stambeni sektor mogao dodatno da uspori ekonomski oporavak, te da bi zemlja mogla ponovo da bude uvučena u recesiju. Reagujući na nove vijesti, berzanski indeksi na Vol Stritu su tokom proteklog dana pali za više od 100 poena. U međuvremenu, obje stranke se pitaju kako će trenutna ekonomska situacija uticati na njihove rezultate na predstojećim kongresnim izborima. (Kliker.info-VoA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku