hamburger-icon

Kliker.info

Strah od Kine presuđuje : Za i protiv zajedničke slobodne trgovinske zone (Video)

Strah od Kine presuđuje : Za i protiv zajedničke slobodne trgovinske zone (Video)

21 Februara
06:54 2013

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija će, kako se očekuje,  početkom juna otvoriti pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovovini koji bi rezultirao vrlo značajnim ekonomskim koristima. S obje strane Atlantika postoje brojne prepreke potpunom ukidanju trgovine bez ograničenja i konačan uspjeh tih pregovora  daleko je od garantiranog.   Američki predsjednik je mogućnost formiranja transatlantske slobodne trgovačke zone nagovijestio u nedavnom govoru o stanju nacije. „Otvorena i fer trgovina rezultirala bi za Amerikance milionima dobro plaćenih radnih mjesta“ – naglasio je tada predsjednik SAD Obama.
 
 Iz sjedišta Evrope unije na tu intenciju reagirano je stavom da bi sveobuhvatan trogovinski sporazum sa Sjedinjenim Državama snažno podstakao i zastalu evropsku ekonomiju: „Naše su procjene da bi primjenom takvog sporazuma u zemljama Evropske unije nacionalni bruto proizvod porastao najmanje za pola procenta, što znači svake godine milijarde eura i desetine hiljada novih radnih mjesta“  – izjavio je Manuel Barroso, predsjednik Evropske komisije. U najkraćem, dobro i za jedne i za druge. Naravno, ima i potpuno drugačijih mišljenja i ocjena. Ključna je da bi eliminiranjem barijera i omogućivanjem slobodne trgovine i investiranja proizvodnja bila preusmjerena u područja u kojima je radna snaga najjeftinija. Za Sjedinjene Države  to ne bi trebalo da bude posebno bitno pitanje: „Evropski standardi plaćanja radne snage smatraju se većim od američkih, tako da ne treba očekivati protivljenja američkih sindikata“ ­- Daniel Ikenson, ekonomski analitičar instituta Cato. Ako se pokaže da cijena rada nije sporna, pregovori bi se mogli fokusirali na tehničke standarde, dodaje gospodin Ikelson:
 
 „Po američkim standardima strujni kabl za mašinu za pranje veša je, primjera radi,  90 centimetara, a u Evropi jedan metar dužine. Te i druge sitnice trebalo bi ujednačiti.“ Trgovinske tarife između Evropske unije i Sjedinjenih Država nisu visoke, uglavnom su ujednačene, ali pitanja vezana za subvencioniranja poljoprivredne porizvodnje i proizvodnje aviona mogla bi biti velikim preprekama.  Ako i to bude zadovoljavajuće riješeno, ni to ne garantira obostrane ekonomske koristi: „Ekonomija se, u svjetskim  razmjerama, nikada nije oporavljala  ako nije poštovan osnovni princip odnosa prema radnicima – princip da  budu plaćeni tako da mogu pristojno živjeti“ –  ističe ­ Sharan Burrow, predstavnica Međunarodne trgovačke unije. Trgovinska razmjena između Sjedinjenih Država i Evropske unije dostiže skoro polovinu ukupne svjetske trgovine. Transatlantska slobodna trgovinska zona značajno bi ojačala ekonomsko partnerstvo SAD i EU i bila mnogo snažnija protuteža kineskoj izvoznoj ekspanziji. (Kliker.info
-Voa)

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku