hamburger-icon

Kliker.info

Strah od beba : Policija RS-a nadzire internet zbog JMBG-a

Strah od beba : Policija RS-a nadzire internet zbog JMBG-a

25 Juna
16:46 2013

Ministarstvo unutrašnjih poslova bh. entiteta  Republika Srpska nadgleda društvene mreľe nakon protesta u Sarajevu za jedinstveni matični broj, a pod lupom su i novinari, potvrdio je za Al Jazeeru ministar Radislav Jovičić.Jovičić kaľe da postoji spisak ljudi i organizacija koji su pod istragom, ali ne moľe da daje više informacija dok istraga ne bude okončana, javlja reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić.

"Radi se o aktivnostima naše Jedinice za borbu protiv visokotehnološkog kriminaliteta, koja je prateći društvene mreľe utvrdila niz aktivnosti od strane određenih pojedinaca, koji su pozivale i građane BiH i građane iz Banje luke da se pridruľe protestima i koja su prednjačila u pozivima da se ti protesti što više prošire na čitavoj teritoriji BiH", rekao je Jovičić."Mi iz MUP-a nemamo ništa protiv toga, ali je utvrđeno da iza tih poziva stoje neka anonimna lica i pojedine novinske kuće, pojedini novinari i pojedine nevladine organizacije".To se navodi i u Informaciji Vlade RS-a o blokadi Parlamenta BiH i protestima u Sarajevu.

Bez naloga       Osim novinara i laľnih profila, navodi se da su na forumima i Facebook grupama najaktivniji bili članovi sa bošnjačkim imenima, te čudni Facebook i Twitter nalozi.Također, piše da su nekoliko pojedinaca i članovi nekih organizacija bezuspješno pokušali da animiraju proteste u Banjaluci i Beogradu.Kako se navodi, bilo je i nekoliko e-mail adresa zvaničnih institucija BiH, poznatih MUP-u.Ministar kaľe da istragu vode po nalogu entitetskih i drľavnog Suda i Tuľilaštva."Međutim, iz Republičkog tuľilaštva u Banjaluci potvrdili su nam da nisu dali nalog za praćenje društvenih mreľa", javila je Smiljanić.U Klubu novinara Banjaluka smatraju da je ta informacija zabrinjavajuća."Kako su pravili taj spisak novinara, koje će nadgledati? S kojim pravom? Da li ovo znači da je na djelu cenzura interneta ili kontrola? Da li mogu poslije uticati na te novinare? Kako će koristiti te podatke? Znači, ovo je veoma zabrinjavajuća situacija i ne moľe proći bez ikakvog odgovora", kaľe predsjednik Kluba novinara Siniša Vukelić."U Klubu smatraju da bi hitno trebalo da zasjeda Odbor za bezbjednost Parlamenta, da sjednica bude otvorena za javnost i da jasno bude rečeno ko je pod istragom i šta će uraditi sa tim podacima", javila je Smiljanić.  

Bojkot sjednice

Predstavnici srpskih i hrvatskih klubova danas se nisu pojavili na sjednici proširenog kolegija Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH), pa se ona zbog nedostatka kvoruma nije mogla ni odrľati.Iako su svi organi nadleľni za sigurnost  potpisali garancije za siguran boravak poslanika iz Republike Srpske u Sarajevu, iz ovog entiteta poručuju da se još nisu stekli uslovi za njihov povratak na posao.Pojedini poslanici bojkotuju dolazak u Sarajevo od 6. juna, kada su građani blokirali zgradu Drľavnih institucija, traľeći usvajanje Zakona o jedinstvenom matičnom broju.Iz Sarajeva je danas poručeno da je priča o sigurnosti deplasirana i da pojedini poslanici svojim neradom prave štetu i jednom i drugom entitetu, kao i svim narodima u BiH."Prevagnuli su stranački umjesto drľavnih interesa, ali ja ih podsjećam da ih ovdje ne plaćaju stranke, već drľava", rekao je Denis Bećirović, predsjedavajući zastupničkog doma PSBiH.  (Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku