hamburger-icon

Kliker.info

Strah na svjetskim berzama : Enorman pritisak zbog grčkog bankrota

Strah na svjetskim berzama : Enorman pritisak zbog grčkog bankrota

29 Juna
08:07 2015

bankrot4Kurs  eura potonuo je u ponedjeljak gotovo 2 posto, a oštro su pale i cijene dionica na svim azijskim burzama jer Grčkoj prijeti bankrot i jer je tamošnja vlada uvela kapitalnu kontrolu kako bi spriječila odljev novca iz banaka.Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 6,30 sati bio u minusu oko 2 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu potonule između 1,1 i 2,4 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 6,30 sati na gubitku 1,4 posto.Azijske burze jutros su prve pokazale kako ulagači reagiraju na odluku grčke vlade u nedjelju o zatvaranju banaka i uvođenju kapitalne kontrole te rizik od bankrota Grčke.Kako su pregovori između Grčke i njezinih kreditora prošloga tjedna propali, toj članici eurozone prijeti bankrot 30. lipnja, kada joj na naplatu stiže kredit Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) od 1,6 milijardi eura.

Grčka vlada je najavila raspisivanje referenduma 5. jula kako bi građani pokazali što misle o uvjetima međunarodne financijske pomoći, a oni su tijekom vikenda reagirali povlačenjem gotovine iz banaka.U strahu od kolapsa bankarskog sustava, grčka vlada uvela je u nedjelju kapitalnu kontrolu, odnosno ograničenja u povlačenju novca iz banaka, koje će, prema odluci vlade, biti zatvorene do 6. jula.Unatoč riziku od kolapsa banaka, Europska središnja banka (ECB) izvijestila je u nedjelju da neće povećati razinu hitnih pozajmica Grčkoj, što dodatno otežava položaj grčkih banaka.

“Grčka je na izlazu iz eurozone bliže nego što je ikada bila i ovo će vjerojatno biti loš tjedan za burze”, kaže Daniel Martin, analitičar u tvrtki Capital Economics.

Azijske ulagače jutros ne uspijevaju umiriti ni dobri gospodarski pokazatelji iz Japana, kao ni odluka kineske središnje banke o smanjenju kamata na jednogodišnje kredite za 0,25 postotnih bodova, na 4,85 posto. Takve odluke obično pozitivno utječu na burze jer potiču gospodarski rast.I na europskim se burzama danas očekuje sličan scenarij kao i na azijskim. U strahu od oštrog pada cijena dionica, grčka je vlada odlučila da burza u Ateni u ponedjeljak neće raditi.

“Mi smo u nepoznatom području, pa će europskim tržištima dionica, kao i svima ostalima, danas biti teško nositi se s ovim problemom”, kaže Nick Lawson, direktor u Deutsche Bank.Grčka kriza mogla bi uzdrmati i Wall Street, najveću svjetsku burzu, koja je dosad uglavnom bila pošteđena od problema u eurozoni.Terminski indeksi trenutačno pokazuju da bi u ponedjeljak cijene dionica na Wall Streetu mogle pasti 1,6 posto.

Euro zaronio i ispod 1,10 dolara

A na valutnim je tržištima euro pod snažnim pritiskom grčke dužničke drame, unatoč porukama dužnosnika iz eurozone da je taj blok sada puno spremniji za eventualne šokove nego što je to bio kada je izbila dužnička kriza i da će učiniti sve kako bi zadržali stabilnost zajedničke valute.Kurs eura potonuo je jutros u jednom trenutku 1,9 posto, na samo 1,0955 dolara, najnižu razinu u gotovo mjesec dana. Kasnije se blago oporavio, pa se trenutačno kreće nešto iznad 1,10 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura potonula je više od 3 posto, na 133,80 jena, najnižu razinu u pet sedmica.Japanska valuta, koja se smatra sigurnim utočištem u nesigurna vremena, ojačala je i prema američkoj. Stoga je tečaj dolara jutros pao na 122,10 jena, dok je u petak iznosio 123,85 jena.Švicarski franak, koji se također smatra sigurnim utočištem u nesigurna vremena, također je jutros ojačao prema euru, pa je cijena zajedničke europske valute skliznula na 1,0260 franaka, najnižu razinu od kraja travnja.

Ipak, analitičari kažu da na valutnim tržištima ne vlada panika.”Trgovanje je zasad iznenađujuće uredno, s obzirom na reakcije kakve su se očekivale nakon vijesti tijekom vikenda. Moglo je biti puno gore”, kaže Bart Wakabayashi, valutni strateg u tvrtki State Street Global Markets.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku