hamburger-icon

Kliker.info

Stolac u raljama mraka : Rigidna politika i u škole “umješala prste”

Stolac u raljama mraka : Rigidna politika i u škole “umješala prste”

04 Decembra
22:02 2009

U Srednjoj školi Stolac, koja je podijeljena na bošnjački i hrvatski dio, na djelu je neviđena diskriminacija. Žrtve su 140 učenika koji pohađaju nastavu na bosanskom jeziku.Oni od juna ne mogu dobiti pečat na svoja svjedočanstva. Drugim riječima, pohađaju nastavu, a nisu upisana.Zbog neriješenog statusa škole, koja je još prije pet godina trebala postati admininistrativno-pravno ujedinjenjena, direktno je ugrožena egzistencija mnogih stolačkih porodica.Zbog izuzetnog talenta za košarku Admir Šejtanić početkom ljeta postao je stipendist košarkaškog kluba „Spars“ iz Sarajeva. Osim džeparca i stana, Admir je upisan i u drugi razred sarajevske srednje škole metalskih zanimanja. Njegov san da postane uspješan košarkaš počeo je da blijedi nakon što su mu u školi kazali da njegovo svjedočanstvo iz stolačke srednje škole nema pečata.

Rok do kojeg je trebao dostaviti ovjerenu diplomu istekao je jučer. Unatoč brojnim molbama, direktor u Stocu odbio je ovjeriti Šejtanićevu diplomu i njegova budućnost dovedena je u pitanje. Admirov otac Edo Šejtanić za naš radio kaže:„I sad sa ja išao kod jednog direktora, kod drugog, išao u ministarstvo, išao ombudsmenima, OHR-u pisao, OSCE-u, svakome se javljao živom. I na kraju je rezultat svega toga, znači nakon dva mjeseca te moje borbe, da su malome rekli da ne dolazi više u školu u Sarajevo. Sad će mu jedino preostati to da se vrati u Stolac. Znači gubi stipendiju, gubi pravo na školovanje, gubi sva prava – san dječiji gubi.“

OHR I OSCE "NISU NADLEŽNI"                 Iako je stolačka srednja škola još prije pet godina zvanično trebala biti adminstrattivno pravo objedinjena, njen statut nikada nije usvojen. U zgradi čije prostorije koristei škole po hrvatskom i bosanskom jeziku, jedino što je do kraja ujedinjeno jeste zajednički direktor, kojem je takođe nedavno istekao mandat, dok radno-pravni status zaposlenika Bošnjaka, primjerice, nikada nije riješen.Nakon što je kantonalni ministar obrazovanja iz reda SDA odbacio statut škole koji je predložilo Općinsko vijeće na čelu sa dva HDZ-a, te naložio obustavu plata svim zaposlenicima u školi do rješenja statusa, VD direktor škole Ivo Raguž odbio je ovjeriti diplome djeci koja nastavu pohađaju na bosanskom jeziku. "Čovjek jedan koji u normalnoj državi živi ne može sanjati te probleme da dijete ti ide u školu i kad dođeš tamo tražiti potvrdu da je redovan đak oni ti je ne daju. Pošto ima dosta onih koji imaju samo jednog roditelja – imate sad u Stocu 10, 15 roditelja koji imaju penzije i koji su osigurani preko toga, ali ne mogu dobiti potvrdu da su im djeca redovni đaci i izgubili su penzije, sve gube“, dodaje Edo Šejtanić. Dok je Raguž i dalje nedopstupan za medije, koordinator nastave na bosanskom jeziku Kasim Korjenić za naš radio kaže kako se obraćao i Uredu visokog predstavnika ali i Misiji OSCE-a, koja je nadležna za reformu obrazovanja. Zvaničan odgovor, kaže Korjenić, bio je: „To nije naš problem.“ Što je sporno u predloženim statutu, Korjenić za naš radio kaže:
„Oni predlažu, kažu: „Odvojite se vi sami, vi na bosanskom, odvojite se.“ A naravno ne pada nama na um. Što bismo mi od jedne pravili dvije?"

Kantonalani ministar obrazovanja, inače član SDA Esad Dželilović naglašava kako se statut škole mora uskladiti sa Zakonom o srednjem obrazovanju, dva nastavna programa moraju biti ravnopravna. Načelnik stolačke općine i član HDZ-a BiH Stjepan Bošković: „Neupitno je samo jedno – da Srednja škola u Stocu će biti, opstat će, a kako ćemo to statutarno riješiti, otvaramo prostor da i te stvari dogovorimo.“ Predsjednik sindikata Josip Milić posebno je podvukao odgovornost OHR-a:„Jer praviti se kao da problema nikakvih nema i ignorirati ovo sve što se događa i u Stocu i u Mostaru prešlo je sve granice, a primati mjesečno plaću od 50.000 maraka i uživati sve pogodnosti koje oni svi u BiH uživaju. Mislim da gospodin visoki predstavnik bi morao smijeniti i zabraniti politički rad gospodinu ministru Dželiloviću i isto tako načelniku općine Boškoviću.“ Ostaje činjenica da je zbog neriješenih političkih problema rad škole u Stocu zadnjih pet godina zapravo nelegalan i da se ova situacija direketno odražava upravo na učenike, na čija se prava pozivaju i bošnjački i hrvatski političari. (Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku