hamburger-icon

Kliker.info

STOLAC: Poništena prodaja hotela “Bregava”

STOLAC: Poništena prodaja hotela “Bregava”

21 Juna
05:08 2007

Ministarstvo privrede, poduzetništva i poljoprivrede HNK donijelo je jučer rješenje kojim se poništava aukcija Kantonalne agencije za privatizaciju na kojoj je prodan poznati stolački hotel "Bregava", koji je bio u državnom vlasništvu.
Devastirani hotel "Bregava" prodan je na sumnjiv način sredinom marta ove godine u prvom pozivu na aukciji u Mostaru za 227.000 KM, a kupac je bio Anđelko Bošković iz Stoca, inače blizak strukturama vladajuće HDZBiH.
Kako saznajemo, rješenjem Kantonalnog ministarstva proces prodaje "Bregave" vraćen je na ponovni postupak.
Aukcija za prodaju "Bregave" poništena je na osnovu žalbe Avde Škaljića, pravnog zastupnika firme OKI iz Sarajeva, kojem je onemogućeno učešće na aukciji iako je imao namjeru ponuditi mnogo višu cijenu za hotel. Škaljić je za "Dnevni avaz" kazao da je Kantonalno ministarstvo privrede u cijelosti poklonilo vjeru njegovoj žalbi.
– Na ovaj način spriječen je drski kriminal i otimačina državne imovine. Rješenje pokazuje da čelnici Agencije ili ne znaju ili namjerno izbjegavaju propise. Nakon što je cijeli proces vraćen na početak, stvorit će se prilika za raspisivanje novog javnog poziva za zakonitu prodaju "Bregave". Međutim, pitanje je hoće li u Agenciji da zakonito provedu ovu prodaju – rekao je Škaljić.
On je kazao kako je ovo rješenje jasno pokazalo da su čelnici Agencije za privatizaciju bili u dosluhu s kupcima "Bregave" te da se nakon svega treba postaviti pitanje njihovog daljnjeg rada.

Direktor Agencije za privatizaciju u HNK Mihajlo Butigan kaže da je dobio rješenje Kantonalnog ministarstva. On dodaje da je postojao formalni propust u vezi s prodajom "Bregave" te da će to biti ispravljeno.
– Još nismo odlučili što ćemo uraditi. Postoje dvije solucije. Ili ćemo pokrenuti upravni spor, na koji imamo pravo, ili ćemo postupiti u skladu s izdanim rješenjem – rekao je Butigan.

Faruk Vele (Dnevni avaz)

 

 

 

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku