hamburger-icon

Kliker.info

Stjepan Mesić u Pressingu : Entiteti produkt ratnog zločina, osvajanja i genocida

Stjepan Mesić u Pressingu : Entiteti produkt ratnog zločina, osvajanja i genocida

25 Oktobra
06:19 2016

mesic1Bivši predsjednik Hrvatske u dva mandata i posljednji predsjednik Predsjedništva SFRJ Stjepan Mesić bio je gost emisije Pressing na N1.

“Od svih država izvan Hrvatske, Sarajevo i BiH je na prvom mjestu kada su u pitanju moje posjete”, kazao je Mesić na početku emisije.

Dodao je da je sve vrijeme dok je obavljao funkcije u prošlosti, prema BiH vodio principijelnu politiku.

“To je ostavilo odraz na ljude u Sarajevu i BiH. Zovu me u Srbiju, ali ne previše. Očito da niko ne voli slušati istinu. Optuživali su me da sam razorio Jugoslaviju. Razorio ju je Milošević sa svojom politikom širenja Srbije”, poručio je Mesić.

U Banjaluci su danas dodijeljene povelje osuđenim rantim zločincima Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić i Momčilu Krajišniku.

“To znači da oni koji vode danas Republiku Srpsku, ta politička elita, oni ne razumiju što se dogodilo. Ako razumiju onda ovo namjerno rade. Oni su se složili sa zločinima koji su ovi zločinci izvršili. Onaj ko im daje to ordenje se slaže sa njihovim zločinima”.

“Autori referenduma su željeli da vide kakav će odijek biti ovog referenduma i računaju na druge referendume, i na onaj konačni o otcjepljenju. Neće se desiti jer će sa političke scene nestati ova politička elita koja daje orednje zločincima. Doći će oni koji će živjeti u sadašnjosti a ne u prošlosti”.

“Hrvatska je garant opstanka BiH i, ako bi neko išao na razbijanje BiH, došao bi u sukob sa Hrvatskom. U tome bi imali podršku NATO-a. BiH se mora održati kao cjelovita jer je to pitanje opstanka Evrope”.

“Rekao sam da smo garant opstanka BiH i ako neko ide na razbijanje BiH, mi moramo reagirati. Srbiji nije toliko gadljivo da se otcijepi RS. Ključ rješenja nije u Banjaluci, već u Beogradu. Beograd mora biti decidiran, oni moraju reći Srbima u BiH ‘vaša domovina je BiH, vaš glavni grad je Sarajevo i svoju sreću morate tražiti u BiH’. To mora reći zvanični Beograd”.

Kako je kazao, u Hrvatskoj su mu neki zamjerili na izjavama, odnosno “oni koji su radili na razbijanju BiH”.

“Rekao sam da neću komentirati aktuelnu vlast, njihove političke poteze jer ako neko od njih izlazi iz ovih okvira. BiH mora opstati, mora doživjeti strukturalne promjene, mora biti cjelovita i sekularna dražva sa jednakopravnim građanima”.

Kako kaže, za njega je BiH država koja mora i zbog Evrope ući u EU, “država koja nije od jučer”.

“Ja sam siguran, kad bi se političke elite mogle dogovoriti, oni bi se već dogovoroli. Dejtonski sporazum je bio koristan jer je zaustavio rat i brutalno krvoproliće, ali nije stvorio državu koja je funkcionalna. BiH mora ući u EU jer je tu njeno mjesto. Možda je pitanje da li da se govori o Dejtonu 2 ili nekoj međunarodnoj konferenciji koja bi dovela do dogovora”, kazao je Mesić te dodao:

“Entiteti nikad u povijesti nisu bili, oni su produkt ratnog zločina, osvajanja i genocida”.

Prije nekoliko dana se navršilo 13 godina od kada je umro prvi predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović.

“Alija je u onom vremenu kada je trebalo braniti BiH bio čovjek koji je mogao pomoći da ova zemlja opstane. On je u onom vemenu kad BiH nije imala niti vojsku niti policiju dobro došao jer je svojom politikom omogućio da BiH izgradi vojsku kako bi se odbranila”, kazao je Mesić.

Mesić je za Aliju Izetbegovića kazao da je on najbolje što se u tom presudnom, historijskom tenutku moglo desiti za BiH.

Bivši predsjednik Hrvatske  je potom  kazao je da utvrđivanje novih granica u BiH znači rat.

“Ako iko želi dobro Hrvatima u BiH, BiH i Evropi, onda mori poći od toga da Hrvati ne smiju otići u nekakav treći entitet koji će biti invalidan. Neće obuhvatiti Hrvate u BiH već samo jedan dio. Oni koji nude treći entitet ne kažu šta je sa Posavinom. Svi se oni zalažu da se razmrvi Federacija. Utvrđivati novu granicu znači rat”, kazao je Mesić.

“Smatram da nikakva federalizacija ne može proći. To bi bilo u skladu sa onima koji su vršili etničko čišćenje i genocid. Ja sam uvijek tvrdio da treba rekonstuirati BiH, ali nisam za federalizaciju. Svi oni koji žele dobro BiH nisu za to”, dodao je on.

“Vjerovatno i među Bošnjacima ima onih koji bi poželjeli praviti malu zemlju Bosnu ako drugi neće sa nama. To je ustupak onima koji su prouzročili rat u BiH. Od cjelovite BiH se ne smije odustati. Ta bi mala Bosna vrlo teško preživjela jer bi bila okružena neprijateljima. Ne moram se čuditi šta bi bilo na tom malom prostoru bilo u budućnosti. Svako mora izvuči poruku”.

On je još jednom ponovio da Hrvatska na BiH mora gledati kao na cjelovitu, samostalnu državu koja treba ući u EU.

“Hrvatska mora pomoći BiH da bi ušla u najelitniji privredno-politički klub, EU. BiH mora doživjeti određene promjene. To nije nešto što se napravi preko noći. BiH će biti članica EU kao i svaka druga zemlja”.

Postoji mogućnost da Željana Zovko, ambasadorica BiH u Italiji, bude nova hrvatska europarlamentarka. Mesić kaže da je “uvijek bio protiv toga da se Hrvati BiH koji su konstituttivan narod da se tretira kao hrvatska dijaspora.

“Smatram ako je neko konstitutivan u svojoj zemlji, ne može biti na drugoj strani, dijaspora druge države”.

“Tajna ljubav i politički interesi između Dodika i Čovića postoje sa ciljem da se razbije BiH. Više je to cilj Milorada Dodika. Čović ponekad daje pristojne političke izjave, ali me onda sa ovakvim susretom sa Dodikom vrati na misao da ga zanima samo vlast”.

Kako kaže, Čović svoje političke poteze ne pravi sa vrhom države “jer HDZ BiH više nije toliko vezan za HDZ Hrvatske pogotov jer HDS u Hrvatskoj sada doživljava jednu drugu politiku”.

Stjepan Mesić, bivši predsjednik Hrvatske, govoprio je i o  Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH).

“NDH je bila zločin u ideji i u izvedbi. Ja sam samo jednom bio u Australiji kada su se pjevale neke pjesme, ali nigdje nisam veličao ustaštvo”, kazao je Mesić o spornom snimku.

Govorio je i o Josipu Brozu Titu.

“Tito je najveći sin hrvatskog naroda i ne samo hrvatskog naroda”, kazao je Mesić.

Kako kaže, ne postoji mogućnost ponovnog ujedinjenja država nastali raspadom Jugoslavije.

Dva eksperimenta su završila u krvi. Jedini izlaz je za nas Evropska unija”, poručio je Mesić te dodao da se EU neće raspasti jer je to milenijski projekt koji mora uspjeti i nema alternative.

“Balkanske zemlje će ući u EU”, kazao je Stjepan Mesić, bivši predsjednik Hrvatske, gostujući u emisiji Pressing.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Jedan komentar

  1. puka 59 - ZLOČIN
    puka 59 - ZLOČIN 25 Oktobra, 14:36

    VETERANI 317 SBBR GRADA HEROJA SA KAPIJEBOSNE ČE SE DANAS U UDRUŽENJU PRISJETITI KADA JE NOFRA SA SNAGAMA HV NAPAO PROZOR TE POKUŠAO NAŠ HEROJ GRAD PODČINITI tkz HERCEG BOSNI . POZDRAV DOMOVINI DO PROCESUIRANJA .

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku