hamburger-icon

Kliker.info

Stjepan Mesić : Hrvatski entitet bez Posavine bio bi zločin prema Hrvatima

Stjepan Mesić : Hrvatski entitet bez Posavine bio bi zločin prema Hrvatima

17 Novembra
07:26 2010

Bosna i Hercegovina ovako ne može da funkcioniše. Potrebno je dograditi ustav na način da entiteti izgube iluzije da se mogu izdvojiti – kazao je za Danas bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić povodom 15 godišnjice Dejtonskog sporazuma.
Da li je Bosna i Hercegovina, prema vašem mišljenju, na putu da u dogledno vreme postane funkcionalna država?

– Mislim da nije. Dejtonski sporazum je zaustavio rat, što je vrlo pozitivno, i pomogao da se rat ne proširi van prostora bivše Jugoslavije. Međutim, sporazum nije omogućio funkcionisanje BiH kao pravno organizovane države. Dejtonom su stvorena dva entiteta, Federacija BiH u koju su ugurani Hrvati i Bošnjaci i Republika Srpska čiji građani, ili makar njeno vođstvo, želi državu u državi koja bi se, kad se umori međunarodna zajednica, izdvojila ili pripojila nekoj drugoj državi.

Sigurni ste da je raspad BiH iluzija?

– To je čista iluzija. Mogu se ulagati ne znam kakvi napori za ostvarenje tog cilja, ali to je neizvodivo, jer bi raspad BiH značio da je Miloševićeva politika pobjedila.

Vi mislite da je Dodikovo zalaganje za samostalnost RS stvarno. Ima tumačenja da je riječ o političkom marketingu.

– Dodik jasno daje na znanje šta bi da učini kad se međunarodna zajednica umori. On vodi politiku Slobodana Miloševića, s tom razlikom da ju je ovaj vodio topovima, tenkovima i zločinima. Dodik je bio protivnik Miloševićeve politike, ali onda je odlučio da bi bilo dobro ostvariti njegove ideje. Daje izjave, kao i Tadić, da podržava opstanak BiH, ali i kaže da BiH nije konstanta, već da je to RS.

Ipak, ne stiče se utisak da se neko na Zapadu naročito uzbuđuje zbog navodnih Dodikovih planova da otcjepi RS. Britanski šef diplomatije Vilijam Hejg je, pošto je stupio na dužnost, dao par oštrih izjava pa se potom „umirio“. Državna sekretarka SAD Hilari Klinton, prilikom posjete Sarajevu, nije dijelila „packe“ Dodiku, što su neki bošnjački političari očekivali.

– Ne uzbuđuju se jer je Dodikov cilj neostvariv. Zato se ne opterećuju njegovim izjavama. Dodik poručuje neka se vrate hrvatske i bošnjačke izbjeglice u RS, ali ne kaže da će izdvojiti sredstva za povratak, što mora da kaže i Federacija BiH za povratak Srba. Prije rata na području RS bilo je 48 odsto Bošnjaka i Hrvata, koji su zločinačkom i genocidnom politikom istjerani.

Kako komentarišete navode HDZ-a u BiH da treba formirati hrvatski entitet, te da Željko Komšić nije legitimni predstavnik Hrvata jer je izabran glasovima Bošnjaka?

– Osnivanje hrvatskog entiteta na minijaturnom prostoru u Hercegovini, dakle bez Posavine, bio bi zločin prema hrvatskom  narodu. Komšić je izabran legalno i legitimno, takva je regulativa, i on predstavlja masu koja ga je izabrala. Zašto neko misli da član Predsjedništva BiH treba da bude iz HDZ-a? Nekadašnji vođa Hrvata u BiH Mate Boban, kojeg je odredio Zagreb, prije početka rata rekao je da je Hrvat koji ne napusti Sarajevo izdajnik. A u to vrijeme u Vladi BiH bilo je pet ministara Hrvata, direktori najvećih preduzeća bili su Hrvati. Ko ih je istjerao? Pogrešna politika HDZ-a i Slobodan Milošević. Miloš Mitrović (Danas)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku