hamburger-icon

Kliker.info

Stjepan Kljuić : Da se vrati ‘92, opet bih na referendumu glasao za Bosnu i Hercegovinu

Stjepan Kljuić : Da se vrati ‘92, opet bih na referendumu glasao za Bosnu i Hercegovinu

24 Februara
14:00 2014

Kljujic12Stjepan Kljuić, bivši član predsjedništva BiH, u intervjuu koji je dao za bh. novinsku agenciju Patria (NAP), kazao je kako je Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine najsvjetliji trenutak ove zemlje.  – Nažalost, sve što će se desiti nakon tog 1. marta 1992. godine kada će građani BiH jasno kazati da ne žele ostati u sastavu Jugoslavije, zapravo je zlo i naopako, kao što je naopako i vrijeme u kojem BiH danas živi – kaže Kljuić.

Danas o ratnim i poratnim dešavanjima u BiH priča s gorčinom u ustima. Za upropaštavanje onoga što su građani sva tri naroda izborili referendumom te ‘92. godine, najviše okrivljuje političare iz Sarajeva, odnosno njihovo poistovjećivanje sa agresorima „sa lijeve i desne strane“.

– I u Banjoj Luci i u Begradu kažu da je referendum bio referendum dva naroda. Ali, to nije istina. Veliki broj Srba, čak oko 30 procenata, dao je glas za nezavisnost BiH. Mi Hrvati, također smo dali nemjerljiv doprinos tome. Međutim, uz sve objektivine poteškoće koje će nastupiti nakon toga, kao što je agresija i druge stvari, rasplamsavanju nevolje u ovoj zemlji doprinijele su i vlasti u Sarajevu, koje nisu prihvatile načela referenduma, već su postale jedna od tri strane – smatra Kljuić.

Za Kljuića se loša situacija iz ratne Bosne i Hercegovine samo preslikala i u paratnom periodu.

– Za Bosnu je danas teško pronaći rješenje. Teško je ljudima vratiti onaj patriotizam koji su imali. Evo i zbog čega. Tri oslonca svake države: mediji, policija i sudstvo, u BiH su potpuno hendikepirani i korumpirani. Sudstvo i policija ne funkcioniraju – kaže Kljuić, dodajući da nije siguran da se loše stanje u BiH može promijeniti i socijalnim nemirima.

–  BiH nema studentske elite, koja je kroz povijest bila nosilac progresa, bunta, dobrih ideja. I te studentske elite neće biti dokle kod imate univerzitete na Sokocu, u Travniku ili u Bijeljini. Sindikat koji treba da zastupa prava radnika, također je korumpiran, izdao je radnike – kaže Kljuić, zaključujući da su tokom svih poratnih godina hajrovali samo oni koji su bili na vlasti.

– Ali, kada bi se vrijeme vratilo, ja bih opet isto sve ponovio. Jer, ja sam bosanski integralist – kaže Kljuić na kraju. (Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku