hamburger-icon

Kliker.info

Stjepan Kljuić: Cerić je hrabar i ima veći kapacitet od svih sadašnjih lidera

Stjepan Kljuić: Cerić je hrabar i ima veći kapacitet od svih sadašnjih lidera

28 Maja
14:35 2014

CericStjepan21Mustafa Cerić ima personalni kapacitet, mnogo značajniji od ovih sadašnjih lidera, njegova kandidatura je hrabar čin, izjavio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Stjepan Kljuić, ratni član Predsjedništva RBiH, i član Gradskog vijeća u Sarajevu.Kljuić je komentirao najavu odluke o kandidaturi Cerića, kao nezavisnog kandidata, za člana Predsjedništva BiH. Prema njegovim riječima, ta odluka ima svoj politički kontekst.

– Gledajte, nema nikakvih dilema o budućnosti RS, i Ivanić i Čavić i Bosić isto misle kao i Dodik. S druge strane u FBiH je došlo do vrlo kompliciranih odnosa, prvo, u odnosu Bošnjaka i Hrvata. Hrvati koji su poptuno marginalizirani, prije svega zaslugom Zagreba, ali i vlastitim odricanjem od Sarajeva i države BiH došli su u inferioran položaj. S druge strane, kod Bošnjaka uopće nema koncepta o državnosti. Imaju tri vodeće partije, SDP, SDA i ova za bolju budućnost koje se međusobno suprotstavljaju i uvijek su dvije protiv treće, što podsjeća na onu Orvelovu knjigu “1984”. – kaže Kljuić.

Međutim, kako ističe, osim borbe za vlast oni ne pokazuju nimalo posebnosti i zanimanja za budućnost građana BiH, posebno „Bošnjaka koji su najviše razasuti po svijetu i koji nisu našli odgovor na ključna pitanja za povratak u RS, a to znači obrada zemlje, plaćanje poreza za neobrađenu zemlju i što je najvažnije sada Zakona o prebivalištu“.

– Gospodin Mustafa Cerić ima personalni kapacitet, mnogo značajniji od ovih sadašnjih lidera, on je do sada dok je bio vrhovnik Islamske zajednice i nekad je otvoreno, a nekada diskretno pomagao i podržavao određene lidere bošnjačkih partija. Međutim, očito je da on nije zadovoljan onim što su postigli. I unatoč uvjetima da lagodno i dobro živi, kao  što žive nekadašnji prvaci koji su se naselili od Lovišta u Hrvatskoj do Antalije u Turskoj i uživaju danas, on je odlučio da se angažira kao nezavisni kandidat vjerujući da ima mogućnost da podrži stvaranje države – istakao je Kljuić za Patriu.

Prema njegovim riječima, Bošnjaci moraju znati da religija može da ojača njihov vjerski identitet, ali egzistenciju i budućnost moraju tražiti samo u državi.

– Zbog toga mislim da je to jedan hrabar čin Mustafe Cerića, a ovi političari koji su odmah izrazili svoje negativno mišljenje o tome nemaju pojma da u politici i svećenici mogu nastupati, ali moraju raščistiti sa svojom profesionalnom odorom. To znači da efendija Cerić mora ostaviti džube i postati običan građanin – dodaje.

Kljuić navodi da rimjera da su nekadašnji vjerski službenici postali predsjednici vlada i država ima više.

– Aktuelni njemački predsjednik Joachim Gauck je nekadašnji svećenik, a donedavni norveški premijer bio svećenik. Najzad, imali smo slučaj na Cipru gdje je arhiepiskop Makrios ne skidajući odoru bio 20 godina predsjedni. To uopće nije prepreka – istaknuo je Kljuić.  Cerić je najavio za sutra konferenciju za novinare u hotelu Bristol na kojoj će javnosti saopćiti odluku o kandidaturi.  (Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku