hamburger-icon

Kliker.info

Šteta od 10 miliona za tužilaštvo sitnica : Specijalno tužilaštvo RS odbilo preuzeti slučaj “Bobar banka”!

Šteta od 10 miliona za tužilaštvo sitnica : Specijalno tužilaštvo RS odbilo preuzeti slučaj “Bobar banka”!

14 Aprila
07:54 2015

Bobar41Specijalno tužilaštvo Republike Srpske odbilo je da preuzme predmet „Bobar banka“ ocjenjujući da se u ovom slučaju „ne radi o organizovanom kriminalu“, te da je „načinjena velika šteta od preko 10 miliona KM, ali njome nije oštećena Republika Srpska“, saznaje poslovni portal CAPITAL.ba.Specijalno tužilaštvo je predmet „Bobar banka“ vratilo Okružnom tužilaštvu Bijeljina uz nevjerovatno obrazloženje da to nije njihova nadležnost jer nisu pronašli dokaz da je neko iz republičkih organa učestvovao u kriminalu, niti je oštećena imovina ili Budžet RS.

„Činjenica da se radi o likvidaciji Banke koja je funkcionisala na teritoriji Republike Srpske i da je nastupila šteta velikih razmjera (preko 10 miliona KM), sama za sebe nije dovoljna da bi se predmet preuzeo u nadležnost Specijalnog tužilaštva jer ne postoje osnovi sumnje da je bilo koje lice iz republičkih organa učestvovalo u izvršenju ovih djela, da nije direktno oštećena imovina ili ugrožen Budžet Republike Srpske, pa isto ne bi moglo da se podvede pod najteže oblike krivičnih djela protiv privrede i platnog prometa i protiv službene dužnosti, gdje je krivično gonjenje od posebnog značaja za RS“, napisao je glavni specijalni tužilac Miodrag Bajić u odgovoru Okružnom tužilaštvu Bijeljina vraćajući im predmet „Bobar banka“, koji je u posjedu portala CAPITAL.

U odgovoru Okružnom tužilaštvu Bijeljina, koji je dostavljen organizaciji Transparency International BiH, navodi se niz primjera prijavljenih kriminalnih djela koja su počinila nepoznata zaposlena lica u Bobar banci, međutim Kolegij Specijalnog tužilaštvo je ocijenio da nema osnove sumnje da postoji „zločinačko udruženje“ koje je oštetilo budžet ili otuđilo imovinu RS.U dopisu se navodi da je Agencija za bankarstvo prijavila da je u trezoru Bobar banke utvrđen manjak od 9.968.394 KM, kao i da su zaključeni ugovori o kreditu sa radnicimma banke i radnicima firmi koje su povezane sa Bobar banke, iako oni nisu podigli kredite.

Krivičnu prijavu protiv Bobar banke podnijelo je i 260 radnika holdinga „Drinatrans“ Zvornik zbog osnovane sumnje da izvršen niz krivičnih djela, prevara, iznude, prikrivanja, zloupotrebe ovlašćenja u privredi i drugih krivičnih djela. Njihovoj prijavi pridružili su se i radnici „Bobar banke“, „Bobar Autosemberije“, „Bobar osiguranja“ i „Inženjeringa“ Bijeljina.Slučaj bivšeg direktora Zemljoradničke zadruge „Bobar“ Bijeljina Jović Jovana je primjer kako je radila uprava Bobar banke, od falsifikovanja do zloupotrebe službenog položaja.

Jović u prijavi navode da je nikada u Bobar banci nije podigao kredit niti bilo kome bio žirant, da bi nakon objave likvidacije Bobar banke saznao da ne može dobiti svoj novac sa računa u toj banci, niti ima pravo na obeštećenje, jer Bobar banci od njega potražuje da izmiri kredit od 17.215 KM.Svi ovi primjer i podnesene prijave, koje je naveo glavni specijalni tužilac Miodrag Bajić u svom odgovoru Okružnom tužilaštvu nisu bili dovoljni razlozi Specijalnom tužilaštvu da preuzeme predmet i otvori istragu?!

U Transperency International BiH koji su tražili informacije od Okružnog tužilaštva Bijeljina i Specijalog tužilaštva RS u kojoj je fazi istraga u slučaju „Bobar banka“, smatraju da je ovakva odluka Specijalnog tužilaštva klasičan primjer izbjegavanja odgovornosti.

„Konačno su nam dostavili odgovor od Specijalnog tužilaštva. Nevjerovatno zvuči argumet da ne mogu preuzeti predmet jer nije oštećena RS. Da li to znači da njih ne zanima organizovani kriminal u kojem su oštećeni građani Republike Srpske. Ko njih treba da štiti? Ovde je jasno da se radi o izbjegavanju odgovornosti. Specijalno tužilaštvo je proteklih godina istraživalo i procesuiralo krivična djela kojima je nanesena mnogo manja šteta, kao i djela gdje nije bilo organizovanog kriminala, a u ovom slučaju odbijaju da to urade, iako sami priznaju da je šteta veća od 10 miliona KM,“ kaže za CAPITAL Ivana Korajlić portparol TI BiH.

(Kliker.info- Capital)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku