hamburger-icon

Kliker.info

State department saopštio : Američki timovi za deminiranje stižu sutra u BiH

State department saopštio : Američki timovi za deminiranje stižu sutra u BiH

25 Maja
16:42 2014

deminer10Američki State department saopćio je da će timovi stručnjaka za uklanjanje mina i odstranjivanje oružja tzv. Quick Reaction Force (QRF) Ureda za vojno-političke poslove stići sutra u BiH i Srbiju, prenosi bh. novinska agencija Patria.Ovi timovi radit će sa lokalnim timovima za deminiranje (MAC) u Srbiji i BiH na traženju mina koje su se usljed poplava pomjerile sa označenih minskih polja. Procjenjuje se da je iza rata od 1992. do 1995. godine ostalo 120.000 neeksplodiranih mina, navodi se u saopćenju State departmenta, prenosi Patria.

Vlada Bosne i Hercegovine procjenjuje da je na površini od 320 četvornih kilometara zbog poplava došlo do pomjeranja mina ili NUS-a.Lokalne vlasti počele su mapiranje minskih polja u većini pogođenih područja i informiranju svojih zajednica o neposrednoj opasnosti koju predstavljaju mine i neeksplodirana ubojita sredstva (NUS).Kako se navodi u saopćenju State departmenta,  21. maja, jedna nagazna mina eksplodirala je pod vodom u blizini Brčkog, ali na svu sreću nije uzrokovala štete ili žrtve.U Srbiji, preliminarni izvještaji MAC-a ukazuju na to da je došlo do problema s pomicanjem i razotkrivanjem brojnih nagaznih mina i eksplozivnih sredstava.

I u BiH i Srbiji jedinice za deminiranje vršit će aktivnosti u nepoznatim okolnostima – procjena velike površine, opasnost deminiranja zbog klizišta i obavljanje podvodnog razminiranja.Inače, SAD ove timove od 2008. godine slao je u Kongo, Kipar, Urugvaj, Vijetnam i druge zemlje gdje je bila potrebna pomoć kod deminiranja i uklanjanja neeksplodiranih ubojitih sredstava. Također, od 1993. godine Sjedinjene Američke Države su uložile više od 2,3 milijarde dolara u više od 90 zemalja širom svijeta da smanje štetne učinke eksplozivnih ostataka konvencionalnog oružja u postkonfliktnim okruženjima , uključujući i više od 96,7 miliona dolara u BiH , a 15,7 miliona u Srbiji.(Kliker.ino-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku