hamburger-icon

Kliker.info

Starenje i podmlađivanje: Oslobođenje je preživjelo dva užasna rata, odbilo eutanaziju 1990. i živi…

Starenje i podmlađivanje: Oslobođenje je preživjelo dva užasna rata, odbilo eutanaziju 1990. i živi…

29 Augusta
16:20 2020

Dvije sedmice (a sedmica je biblijski broj) u rođendanskom kalendaru Oslobođenja svjedoče o impresivnom trajanju ovoga lista. To je čitava istorija. I to kakva istorija! Oslobođenje je preživjelo dva užasna rata. Odbilo je eutanaziju koju su mu 1990. godine zajednički namijenile tri pobjedničke nacionalističke stranke, baš kao što nije pristalo da umre tokom smrtonosne opsade Sarajeva.

Danas, u miru koji je prepun političkih i etničkih trvenja, nastavlja svoju prepoznatljivu misiju koja nacionalistima – jednima, drugima i trećima – nije po volji.

Moja profesionalna, egzistencionalna i emotivna vezanost za Oslobođenje traje bezobrazno dugo – skoro čitavih šest decenija. Ne mislim da je Oslobođenje ikakav “istorijski spomenik”, tzv. institucija ili slično. Ono je postojalo i trajalo zahvaljujući trudu i znanju generacija ljudi, od vozača i tehničara do novinara i urednika, koji su ga iz dana u dan iznova stvarali. I samo oni zaslužuju sjećanja.

77 godina! U čovjekovom životu to je već starost. Ali dok je za većinu ljudi starost isto što i brodolom, kako je svoje lično iskustvo definisao De Gaulle, “stare” novine uvijek imaju mogućnost da se podmlade i prilagode vremenu ako to oni koji njima vladaju žele i znaju.

Gojko Berić (Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku