hamburger-icon

Kliker.info

Stao na crtu Donaldu Trumpu : Guverner Floride DeSantis i zvanično ušao u utrku za republikansku predsjedničku nominaciju

Stao na crtu Donaldu Trumpu : Guverner Floride DeSantis i zvanično ušao u utrku za republikansku predsjedničku nominaciju

25 Maja
05:27 2023

Guverner Floride Ron DeSantis  saopštio je da se kandiduje za republikansku predsjedničku nominaciju 2024, i tako započeo obračun sa svojim nekadašnjim saveznikom, bivšim predsednikom Donaldom Trumpom.

DeSantis je kandidaturu objavio u video snimku, prije nego što je na  Twitteru  dao audio intervju direktoru kompanije, Elonu Musku .

Intervju sa Muskom, koji je zamišljen da bude formalni početak DeSantisove kampanje, bio je praćen tehničkim problemima, zbog kojih slušaoci nisu mogli da ga čuju.

Potrebna nam je hrabrost da budemo lideri, i snaga da pobjedimo”, rekao je DeSantis u video snimku koji je objavljen na Twitteru. “Ja sam Ron DeSantis i kandidujem se za predsjednika da bih predvodio veliki povratak Amerike.”

44-godišnji DeSantis, koji je sve poznatije ime u SAD, a očekuje se da će imati jake finansijske resurse, odmah je postao Trumpov najveći rival u trci za republikansku nominaciju.

Međutim, ankete pokazuju da Trump ima prednost veću od 2:1 nad guverenrom Floride, koji se odavno smatra novom zvijezdom te stranke i vjesnikom nove generacije republikanskih lidera. Trump, koji je svoju kandidaturu objavio u novembru, takođe ima prednost pošto je ranije počeo da organizuje svoju kampanju u ključnim državama u kojima se održava rano glasanje.

“Moramo da okončamo kulturu gubljenja koja je proteklih godina zarazila Republikansku partiju” – rekao je DeSantis u razgovoru sa Muskom kada je prenos na Twitteru  nastavljen.

Donatori i pristalice će pažljivo pratiti da vide da li će DeSantis sada početi da odgovara na Trumpove neumorne napade, na koje do sada nije reagovao, što je izazivalo frustraciju nekih guvernerovih pristalica.

Ranije u srijedu, DeSantis je predao je Federalnoj izbornoj komisiji dokumenta kojima se prijavljuje za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke.

Elon Musk je u utorak potvrdio da će prisustvovati virtuelnoj konferenciji, čiji je domaćin dnevnik Wall Street Journal, ali je rekao da to ne predstavlja podršku DeSantisu.

“U ovo vrijeme ne planiram da podržim bilo kog kandidata, ali sam zainteresovan da Twitter bude neka vrsta prostora za razgovor“, rekao je Musk.

DeSantis (44) trenutno obavlja drugi mandat na položaju guvernera Floride, poslije ubjedljive pobjede na izborima u novembru. Musk je u novembru tvitovao da će ga podražati ako se bude kandidovao za predsjednika za izbore 2024.

DeSantis i Trump su bili bliski saveznici tokom mandata bivšeg predsjednika u Bijeloj kući. Trump je podržao DeSantisa kada se prvi put kandidovao za guvernera Floride. Međutim, poslije odlaska sa položaja, Trump je često kritikovao guvernera Floride.

Tokom pandemije koronavirusa, DeSantis je postao nacionalno lice otpora nošenju maski i obaveznoj vakcinaciji, a oštro je kritikovao i vodećeg američkog epidemiologa doktora Anthony Faucija.

Tako se sukobio sa kompanijom Disney koja se protivila njegovom zakonu kojim je u školama ograničeno razmatranje LGBTQ pitanja. Zabranio je i gotovo sve abortuse na Floridi, ukinuo programe za etničku raznolikost na državnim univerzitetima i dozvolio da se oružje nosi bez dozvole. Zbog toga je postao i popularan među konzervativcima, mada prema poslednjim anketama Trump ima veću podršku republikanskih birača.

VIDEO

(Kliker.info-Glas Amerike)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku