hamburger-icon

Kliker.info

Stanje prirodne nesreće u Sanskom Mostu : U BiH strah od ponavljanja kataklizme od prije pet godina (VIDEO)

Stanje prirodne nesreće u Sanskom Mostu : U BiH strah od ponavljanja kataklizme od prije pet godina (VIDEO)

13 Maja
23:39 2019

Obilna kiša koja u Bosni i Hercegovini neprestano pada gotovo 24 sata u ponedjeljak popodne prouzrokovala je poplave i u središnjim dijelovima zemlje nakon što je u jutarnjim satima došlo do izlijevanja nekih rijeka u sjevernoj Bosni.

Kako javlja Hina u  okolini  Zavidovića  iz korita se izlila rijeka Krivaja i poplavila nekoliko stambenih objekata. Voda se izlila i u podvožnjak na ulazu u Žepče s magistralne ceste koja od Bosanskog Broda i Doboja vodi ka Sarajevu.

Ta je ključna magistrala  djelomično potopljena u mjestu Prapratnica gdje su se na put  izlile velike količine oborinskih voda pa vozila voze  uz znatne poteškoće.

Tokom velikih poplava koje su BiH zadesile u maju  2014. danima je bila blokirana ova ključna prometnica koja središnje dijelove zemlje povezuje s Hrvatskom. Žepče je pritom posebice stradalo jer je cijelo središte mjesta bilo pod vodom.

– Svi smo na terenu, stalno primamo pozive. Stanovnici su u strahu, osobito nakon poplava 2014. Svi se boje što će se dalje dogoditi – izjavio je Nusmir Nahorović, dežurni operativni u vatrogasnoj stanici Žepče.

Poplave prijete i općini Usora, a službe civilne zaštite upozoravaju kako neprestano prate stanje na rijeci Bosni gdje vodostaj raste pa se strahuje i od njezina izlijevanja.

Pojačana pripravnost na snazi je i u gotovo svim općinama koje gravitiraju vodenim tokovima na sjeveru Bosne. Posebne mjere proglašene su u Sanskom Mostu zbog opasnosti od izlijevanja rijeke Sane.

Kako javlja TV N1 stotinu pripadnika FUCZ-a sa čamcima, pumpama visokog pritiska, agregatima i ostalom opremom za spašavanje na vodi stigli su u Sanski Most u kome su uspostavili kamp te se stavili na raspolaganje lokalnoj zajednici kako u odbrani od poplava, tako i, ako bude potrebno, i u evakuaciji i spašavanju stanovništva.

Agencija za vodno područje rijeke Save ustupila je 32.000 vreća pripadnicima FUCZ-a koje će se večeras puniti pijeskom i rasporediti na kritičnim tačkama.

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, održao je sastanak sa načelnikom Općine, predstavnicima Općinske službe i Štaba civilne zaštite, kao i ostalim strukturama u ovoj općini. Razgovarano je o pripremama koje je ova lokalna zajednica već provela u proteklih nekoliko dana i planu prema kome će se djelovati u narednom periodu.

Večeras će biti održan i sastanak sa premijerom Vlade i Kantonalnim štabom Unsko-sanskog kantona.
Zbog obilnih padavina Općinski štab civilne zaštite Sanskog Mosta, na vanrednoj sjednici, donio je Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće.

Prvi stupanj obrane od poplava proglašen je u Kotor Varoši. Iz akumulacijskog jezera Bočac na Vrbasu uzvodno od Banje Luke tokom dana ispuštena je veća količina vode kako bi ono moglo primiti novu vodenu masu koja se očekuje u naredna dva dana i kako bi se na taj način eventualno zaštitilo područje Banje Luke.

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku