hamburger-icon

Kliker.info

Stalna meta SDA i HDZ-ove vlasti u Prozoru : Životna sudbina Saliha Hadžića Čimbe predstavlja formulu za uništavanje ljudskog bića

Stalna meta SDA i HDZ-ove vlasti u Prozoru : Životna sudbina Saliha Hadžića Čimbe predstavlja formulu za uništavanje ljudskog bića

18 Aprila
21:35 2017

Salih Hadžić Čimba je nekada bio ugledni stanovnik Prozora. Imao je u gradu svoju golemu kuću i uvijek posjećen restoran. Danas nema ništa. Sve mu je spalio HVO nakon napada na grad 24. oktobra 1992. godine.

Njegova nekada golema kuća i restoran su jedini objekti u Prozoru koji nisu obnovljeni. Garež tih golih zidova stoji kao dokaz kako se SDA – HDZ vlast u ovoj općini odnosi prema ljudima koji žele živjeti ponosni i boriti se za svoju državu. Salihova supruga i djeca su još uvijek u inostranstvu, jer se nemaju gdje vratiti, piše agencija Patria.

U toj kući Saliha Hadžića je uoči rata osnovana Patriotska liga, a zatim oformljena i Armija Republike Bosne i Hercegovine. U Prozoru kažu:” To što kadrovi SDA mirno gledaju ruševinu kuće sa takvom historijom, govori najviše o kakvim ljudima je riječ i koliko im je lažno stalo do države BiH.”

Salih Hadžić se, nakon napada na Prozor i strašnih masovnih zločina nad Bošnjacima ovog grada, povlači na slobodnu teritoriju. U decembru te 1992. godine je zarobljen od HVO-a. U Prozoru ga zlostavljaju fizički i psihički. Samo na rukama i na rebrima su mu napravili 11 preloma, uz povrede na donjim ekstremitetima i tešku povredu kičme.

Kod Čimbe se vide šake na kojima su kosti srasle ukrivo. Ruke mu liče na izvađeni korijen stabla. Pravo je čudo da je ostao živ nakon tih tortura. Spasilo ga je što je nekada bio vrhunski sportista, sa izuzetnom snagom i okretnošću. Nakon toga strašnog mučenja ga prebacuju u logor Heliodrom kod Mostara. Polomljen i gotovo nepokretan leži, a čim se malo oporavi uspijeva pobjeći iz zarobljeništva.

Ubrzo se vraća na slobodnu teritoriju Prozora. Desetog januara postaje predsjednik Vlade Općine Prozor. Nakon prestanka borbi sa HVO-om predložen je za člana prelazne Vlade HNK. Sve vrijeme, čak i u ratu, Salih je predsjednik SDP-a u Prozoru. Pored ponosa i čestitosti, to će se ispostaviti kao njegov veliki problem. Nakon prvih lokalnih izbora postaje vijećnik SDP-a u Prozoru.

Zahvaljujući zajedničkom klevetničkom poslu SDA i HDZ su ga opanjkali šefovima u međunarodnoj zajednici. Salih je sa porodicom još živio u jednom napuštenom hrvatskom stančiću, jer mu kuća nije obnovljena. Tadašnji visoki predstavnik Karlos Vestendorp ga zbog toga smjenjuje i oduzima mu pravo da bude vijećnik. To je bio kraj nade u zajednički život porodice Saliha Hadžića. Nikada se neće spojiti sa svojom suprugom i djecom.

Praktično, ostaje na ulici. Povlači se u pustoš na vrh planine Garače, gdje pravi nekakvu baraku i tu će godinama živjeti usamljen. Tada spoznaje i šta znači pljačka šumskog bogatstva. Shvata i koliko je tu umreženo ljudi iz vlasti i onih običnih kriminalaca koji direktno vrše pljačku ovog bogatstva. Plijen se vjerovatno dijeli proporcionalno funkciji.

Tada počinje bitku protiv pljačke i uništavanja šume pred njegovim očima. Uzalud piše inspekcijama i obraća se policiji.

Salih Hadžić Čimba postaje zviždač, uzbunjivač. Ali ništa ne pomaže, najviše zato što je vlast u talu sa kriminalcima. Dokaz je očigledan. Neopisivo lijepa i šumom prebogata planina Garača postaje sve više golo brdo. Katastrofa se vidi i sa nekoliko kilometara udaljenosti. Svak uočava  pljačku golemih razmjera samo ne oni koji bi morali po dužnosti.

Ali, vlast Salihu Hadžiću Čimbi ponovo uzvraća udarac. Angažovan je šumar, koji je čitav rat proveo u inostranstvu, da piše fiktivne prijave protiv njega. Prijave su zaredale, pravosuđe u Konjicu preuzima ove klevete, bez puno provjera i kažnjava ga sa osam mjeseci zatvora uslovno, ukoliko za godinu ne napravi novo kazneno djelo.

Salih se žali Kantonalnom sudu u Mostaru. Ubrzo, valjda zbog žalbe, Sud mu sramotno preinačava presudu od 8 mjeseci zatvora uslovno i kažnjava ga sa punih 16 mjeseci zatvora.

Stari borac Salih Hadžić Čimba kaže da se ničem boljem od ove korumpirane vlasti nije ni nadao. Govori uvjereno:

Doći će vrijeme kad će se svačiji obraz izložiti u javnost i na otvoreno pred ljudima. Najjadnije je kad se bijednici kriju iza državnih institucija.      

Kad čovjek pogleda Saliha Hadžića Čimu vidi ogromnu volju za borbom i dostojanstvenim životom. Drugi bi o ovim užasima, ako bi ih preživjeli, govorili poraženi i slomljeni. Salih Čimba se smije od srca. Uvjeren u svoju pravdu.

Zakasnit će, ali će uskoro doći. Neka se pričuvaju oni što su bilo kakva zla činili – kaže Hadžić u komentaru za Patriju.  

Gleda u fotografiju svoje spaljene, goleme i nekada prelijepe kuće sa restoranom i govori uvjereno:

– Ovo će opet biti ljepota pogledati.

(Klker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku