hamburger-icon

Kliker.info

„Stabilno podne” : U Njemačkoj se u tajnosti odvija vojna vježba za slučaj nuklearnog rata

„Stabilno podne” : U Njemačkoj se u tajnosti odvija vojna vježba za slučaj nuklearnog rata

15 Oktobra
15:54 2020

Na zapadu Njemačke u tajnosti se odvija vojna vježba za slučaj atomskog sukoba. Na drugom mjestu se pak vježba obrana nuklearnog arsenala. Mogućnost atomskog rata je mala, ali je veća nego ikad od kraja Hladnog rata.

Najava iz njemačke vojske (Bundeswehr) nije zvučala spektakularno. Na njezinoj internetskoj stranicije samo priopćeno da će do ovog četvrtka (15.10.) talijanske zračne snage biti gosti u Nörvenichu, vojnoj zrakoplovnoj bazi na krajnjem zapadu Njemačke. Zračni promet će biti pojačan, izvijestio je Bundeswehr.

Međutim, kako saznaje agencija dpa, u pitanju je velika vojna vježba pripremljena u tajnosti. U manevru nazvanom „Stabilno podne” (Steadfest Noon) već nekoliko dana njemačka vojska s partnerima iz NATO-a uvježbava između ostalog upotrebu bombardera koji, u slučaju rata, mogu biti opremljeni atomskim naoružanjem.

Osim njemačke i talijanske vojske, u vježbi navodno sudjeluju i postrojbe iz Nizozemske i Belgije.

Javna tajna: američke bombe u Njemačkoj

Baza Nörvenich smatra se alternativnim skladištem taktičkih nuklearnih bombi tipa B61. Javna je tajna da je ovo američko oružje smješteno nešto južnije, u bazi Büchel. Stručnjaci procjenjuju da je tamo između 15 i 20 američkih nuklearnih bombi, premda je njemački parlament još prije desetak godina tražio da se to oružje povuče iz Njemačke.

Amerikanci navodno imaju oko 150 nuklearnih bojevih glava na teritoriju Europe. Osim Njemačke, one su smještene i u Nizozemskoj, Belgiji, Italiji i Turskoj.

Tornado

Njemačka vojska koristi Tornado, ali je u potrazi za modernijim bombarderom

Trenutno se održava i vježba u Büchelu, gdje se trenira za slučaj da tamošnju flotu treba zaštititi od napada. Vježba se upotreba sofisticiranog protuzračnog sustava Patriot na teškom terenu.

Prema strategiji NATO-a, njemačka vojskamora imati spremne taktične bombardere koji bi, u slučaju atomskog rata, nosili američke bombe. Za te potrebe se još mogu koristiti avioni tipa Tornado, mada je njemačka avijacija, već duže vrijeme u potrazi za modernijim bombarderom.

Premda nisu objavljeni detalji o vježbama u Nörvenichu, vojni analitičari vjeruju da se uvježbava iznošenje nuklearnih bombi iz podzemnih skladišta i njihova montaža na zrakoplove. Letovi se međutim ne obavljaju s atomskim bombama.

Veća mogućnost atomskog rata?

Stručnjaci procjenjuju da su šanse za atomske sukobe i dalje vrlo male, no ipak su najveće od završetka Hladnog rata.

Jedan od razloga je okončanje ugovora Sjedinjenih Država i Rusije o ograničavanju raketnih sustava srednjeg dometa. SAD je prošle godine jednostrano napustio sporazum, tvrdeći da Rusija već godinama krši odredbe razvojem raketnog sustava 9M729. Amerikanci sada rade na razvoju vlastitog raketnog sustava koji bi bio protivan ranijem ugovoru.

Početkom veljače iduće godine ističe i posljednji veliki ugovor o ograničenju arsenala. Radi se o ugovoru New Start koji ograničava broj nuklearnih bojevih glava koje smiju posjedovati SAD i Rusija na 1.550, a broj nosača na 800.

Trenutno se pregovara o produžetku ugovora, ali s malim izgledima na uspjeh. Washington od početka pregovora pokušava u dogovor uključiti i Kinu, kao noviju nuklearnu silu, no Peking odbija razgovore o svom naoružanju.

(DW)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku