hamburger-icon

Kliker.info

Šta se krije iza najava da će američka turneja Bijelog dugmeta biti odgođena?

Šta se krije iza najava da će američka turneja Bijelog dugmeta biti odgođena?

16 Oktobra
08:13 2006

Tri pjevača najpoznatije  rok grupe sa prostora bivše Jugoslavije, Željko, Alen i Tifa ovih dana u Bihaću neumorno uvježbavaju  stare hitove Bijelog dugmeta kako bi dugo najavljivana svjetska turneja prošla kao u najbolja vremena.Kao što je poznato tri legende su se okupile bez pristanka Gorana Bregovića koji zabranjuje upotrebu imena Bijelog  dugmeta, pa je zbog toga turneja i naslovljena “Kad bi bio Bijelo dugme”,dok je novi bend dobio naziv BAT, što je trebao biti svojevrsni kompromis sa nekadašnjim vođom.To međutim izgleda nije bilo dovoljno  pošto je u međuvremenu eskalirao pravi medijski rat koji čak nagovještava i otkazivanje sjevernoameričke turneje,koja da podsjetimo treba da počne 28. oktobra koncertom u Torontu.Organizatori kategorički demantuju takve glassine a u tom cilju su na internet stranici www.Kadbibiobijelodugme.com  objavili i faksimil američkih viza za Željka, Alena i Tifu.Pored toga naglašavaju da takve podvale dolaze iz protivničkog tabora a ko je u ovom slučaju protivnik nije teško zaključiti.A da do otkazivanja turneje  neće doći nadaju se i brojni Bosanci i Hercegovci koji su u  dobra doba već pokupovali znatan dio karata za koncerte u Torontu, Atlanti,Chichagu i NewYorku a obezbjedili su i slobodne dane u zgusnutom američkom radnom kalendaru.Ulje na vatru prije dva dana je dolio zagrebački Večernji list koji je pod markicom ekskluzivno donio reportažu iz Bihaća u kojoj na kraju , Alen Islamović kaže da se sjevernoamerička turneja odgađa za narednu godinu.Zbog svega toga prenosimo pomenutu reportažu a preporučujemo svima koji su kupili ili namjeravaju kupiti kartu za koncerte u Americi da posjete i web stranicu organizatora koji kaže da su sve ovo podvale.

Večernji list: Mi nismo Bijelo dugme mi smo BAT koji će razvaliti svijet

 Da ste nas lani u ovo doba, čak i nakon prošlogodišnjeg okupljanja Dugmeta i triju spektakularnih koncerata u Sarajevu, Zagrebu i Beogradu, ozbiljno upitali, ima li  šanse da tri bivša pjevača Bijelog dugmeta ikada više stanu na istu pozornicu, a kamo li tek da ćemo Bebek, Alen i ja jednoga dana udružiti snage i osnovati zajednički band, rekli bismo vam da "nema šanse". A ja bih vas, zbog svoga poznatog temperamenta, usto možda još i "blago opsovao", sa širokim nas je osmijehom prekjučer na ulazu u bihaćku tvornicu "Polietilenka" dočekao nikad raspoloženiji Tifa.
Sve su razmirice, stare rane i dječje bolesti iza nas, danas smo napokon odrasli i zreli ljudi koje je spojio zajednički interes i projekt u koji čvrsto vjerujemo. Vratilo nam se narušeno samopouzdanje kojem su uvelike pomogli i mediji i naše taštine. Prepuni smo zdrave i pozitivne energije pa ispada da smo danas gotovo najbolji prijatelji, najsložnija braća koja za mjesec dana kreću na zajedničku bjelosvjetsku turneju, bez dlake na jeziku kaže Tifa.A malo poslije, na prvoj javnoj probi združenih triju pjevačkih legendi, i sami smo se uvjerili da su čuda očito ipak moguća. Jer, njihov novoosnovani BAT (koji simbolizira naziv projekta "Bebek, Alen & Tifa") uživo zvuči uistinu čudesno, a Bebek, Alen i Tifa pjevaju bolje i zrelije nego ikada. Moćno troglasje u zajedničkim dionicama Dugmetovih pjesama uz pratnju žestokog šesteročlanog banda (sklopljenog od Bebekove prateće grupe "Okus meda" iz Bihaća i dvojice glazbenika iz Tifinog banda) i triju ženskih pratećih vokala, kao i pozitivna energija među njima dok jedan drugome ravnopravno pjevaju back-vokale te u predahu jedan drugome donose kavu, djelovalo nam je poput pravog SF-a!
Mi nismo Bijelo dugme. Ovo možda jest popravni ispit za Bijelo dugme, ali mi smo BAT Bebek, Alen & Tifa tri pjevača koje je povezala zajednička pjesma "Kad bih bio Bijelo dugme", a koju smo sva trojica pjevali pa smo po tome i nazvali našu skorašnju turneju, kaže Bebek koji je kao najstariji preuzeo ulogu glasnogovornika zaduženog za tzv. politiku banda.No, turneja ipak neće početi u Torontu, nego 25. studenoga u glasovitoj bečkoj dvorani Stadthalle. Odlučili smo da turneja počne u Europi, a Kanadu i SAD pomaknuli smo za sljedeću godinu, ekskluzivno nam je otkrio Alen koji je pak zadužen za kontakte i organizatorske stvari vezane uz turneju trojca koji očito misli vrlo ozbiljno. Jer, prvi autobus koji će voziti publiku iz Zagreba na spektakl u Beč već je zakupljen.

 

 

Večernji list-Kliker.info

 

 

 

Oznake
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku