hamburger-icon

Kliker.info

Šta se dešava u SNSD-u?: Jedan Dodik, dvije frakcije

Šta se dešava u SNSD-u?: Jedan Dodik, dvije frakcije

20 Januara
17:00 2015

Dodooko8Blog dugogodišnjeg funkcionera SNSD-a Rajka Vasića sa zahtjevom da se Milorad Dodik povuče sa liderske pozicije u stranci i postane počasni predsjednik u javnosti je ponovo otvorio špekulacije o raskolu unutar najjače stranke u Republici Srpskoj.

Najnoviji Vasićev blog reaktuelizirao je i njegovu analizu izbornih rezultata SNSD-a, a kompletan je slučaj začinila nedjeljna reakcija potpredsjednika SNSD-a Igora Radojičića, koji je na svom twitteru napisao: “Ovo je najbolja, sistematična analiza stanja u SNSD-u ikad napisana.”

Zabava po krugovima
Od ostatka visokopozicioniranih članova SNSD-a jučer je bilo gotovo nemoguće čuti stav. Ni Radojičić nije odgovarao na telefonske pozive, a sam Vasić nam je kazao kako je sve što misli napisao i to dovoljno jasno. Dušanka Majkić, članica Glavnog odbora SNSD-a, kratko je kazala da je riječ o pitanjima unutar kuće o kojima se prije članstva trebaju izjasniti organi stranke.

Jedina koja je bila spremna jasno iznijeti svoj stav je aktuelna premijera RS-a i međunarodni sekretar SNSD-a Željka Cvijanović, koja je rekla da u demokratskom društvu svako ima pravo na svoje mišljenje, kao i na odluku na koji način će svoje političko ili privatno mišljenje podijeliti s javnošću. Komentarišući Vasićev blog, ona je naglasila da mnogi ljudi imaju svoje mišljenje, ali ga ne dijele s javnošću na ovaj način.

– Ako biste mene pitali kako se ja ponašam u takvim situacijama, a ako bih imala pitanje takve vrste, onda bih ga delegirala prema organima stranke znajući da je to forum gdje se ono rješava, kazala je Cvijanović novinarima u Banjoj Luci. Na pitanje da li u SNSD-u postoje različite frakcije, Cvijanović je istaknula da ih nije prepoznala.

– Vidim da se o tome jako voli pisati i pričati, ali pretpostavljam da je to ipak određena zabava za određene krugove. Što se mene tiče, nisam se suočila ni sa kakvim frakcijama. Sve odluke koje smo donosili, donosili smo uz puni konsenzus u svim strateškim pitanjima, a u dnevno operativnim pitanjima nema potrebe da se bilo ko konsultuje, mi svi znamo šta je naš zadatak, izjavila je Cvijanovićeva.

Profesor Banja Luka Collegea Mladen Mirosavljević u izjavi za Oslobođenje kazao je da se ovakav razvoj događaja u SNSD-u mogao dogoditi i ranije da su “rezultati oktobarskih opštih izbora bili nešto drugačiji”.
– Podsjećam da je nemali broj političkih poznavalaca u RS-u smatrao da će do podjela unutar SNSD-a doći ukoliko ta stranka izgubi izbore, rekao je Mirosavljević. Prema njegovim riječima, u SNSD-u postoje oduvijek dvije frakcije koje se dijele na liniji kako je ta stranka i nastala ujedinjenjem s Demokratskom socijalističkom partijom 2000. godine.

Političke penzije
– Kažem dvije frakcije i to mislim doslovno. Jedna na čijem su čelu bili Nebojša Radmanović i Igor Radojičić, dakle oni članovi DSP-a koji su se priključili Nezavisnim socijaldemokratima i ona druga koju su činili osnivači SNSD-a okupljeni oko Dodika. Te dvije frakcije nikada nisu činile jedinstvenu cjelinu i imali su različite interese koji su bili više ili manje uočljivi zavisno od izbornih rezultata i podjela pozicija u vlasti, objašnjava Mirosavljević. Po njegovim riječima, nakon prošlogodišnjih izbora frakcija Radmanovića potisnuta je u stranu, o čemu svjedoči da je sam Radmanović izabran za delegata u Domu naroda Parlamenta BiH, da Igoru Radojičiću, iako je kao pojedinac osvojio najviše glasova na listi za Narodnu skupštinu RS-a nije pripala nijedna odgovorna funkcija, te da je Željko Mirjanić, bivši šef Poslaničkog kluba SNSD-a u NSRS-u, poslan u “političku penziju”.

– Mislim da je Dodik tim potezima nastojao da preduprijedi i prikrije sve pukotine koje postoje u SNSD-u, a koje je Rajko Vasić, kao iskusan član stranke, objelodanio, dodao je Mirosavljević. Zaključio je da ga ne čudi što je stoga “Vasić dobio podršku Radojičića, ali će vrijeme pokazati da li će doći do većeg raslojavanja unutar SNSD-a”. Izvori Oslobođenja dosta su skeptični oko mogućnosti da Vasićev blog izazove veće potrese unutar SNSD-a. Prema njihovom mišljenju, za to je potrebna kritična masa unutar same stranke koja se za sada ne prepoznaje.

Gordana Katana (Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku