hamburger-icon

Kliker.info

ŠTA ĆE REĆI ZVIZDIĆ Čekali da se i zvanično preda, a onda poentirali: Vlada RS u odgovoru na Upitnik EK obrisala 200.000 Bošnjaka!

ŠTA ĆE REĆI ZVIZDIĆ Čekali da se i zvanično preda, a onda poentirali: Vlada RS u odgovoru na Upitnik EK obrisala 200.000 Bošnjaka!

28 Februara
16:24 2018

Odgovori Vlade RS na Upitnik EK u vezi sa spornih 200.000 popisanih Bošnjaka na proteklom popisu stanovništva poslani su u skladu sa odlukom Narodne skupštine RS, rekla je Srebrenka Golić, potpredsjednica Vlade RS, pišu Nezavisne.

Ona je dodala da nije bilo direktnih pitanja u Upitniku koja su se odnosila na ovu problematiku.

„Kroz neka druga pitanja to pitanje se povlačilo i naši odgovori su u skladu s Zakonom o popisu stanovništva koji je ovaj uvaženi dom usvojio i u skladu s Zaključcima NS RS, što znači da je naš odgovor na upitnik što se tiče tog dijela ravnopravno tretiran i otišao prema Evropskoj komisiji zajedno s odgovorom koji je Agencija za statistiku BiH dostavila“, rekla je ona.

Podsjećanja radi, prije samo mjesec dana predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je u odgovoru na pitanje državnih zastupnika da li će dva popisa stanovništva otići u Brisel rekao:

-Kada je u pitanju odgovor u vezi popisa stanovništva riječ je o pitanju iz ekonomskih kriterija gdje su podaci onakvi kakve ih prezentiraju svi nivoi vlasti u BiH u skladu s njihovim statističkim agencijama i u skladu s ekonomskim kriterijima vezanim za ovo pitanje.

Dalje, ni jedne riječi o tome da je Vlada RS dostavila rezultate nelegalnog popisa stanovništva provedenog krajem 2016. godine. Ovaj popis priznala je jedino Narodna skupština RS. Slanjem u Brisel, ovaj će popis dobiti na legalnosti, te će izazvati katastrofalne posljedice. Primjera radi, zapošljavanje u RS vlasti će vršiti na osnovu svog popisa iz kojeg je izbrisano 200.000 Bošnjaka. Nije teško izračunati koliko će to procentualno biti manje radnih mjesta, odnosno koliko će ionako katastrofalno stanje sa nacionalnom zastupljenošću u institucijama i organima manjeg bh. entiteta pogoršati se.

Index. ba je objavio nekoliko tekstova u kojima je problematizirao pitanje slanja dva popisa stanovništva u Brisel. Reagirale su i neke političke partije, državni zastupnici, direktor Zavoda za statistiku FBiH Emir Kremić, ali predsjedavajućem Vijeća ministara je bilo važnije da danas preda odgovore na Upitnik, nego kakve će katastrofalne političke i ekonomske posljedice izazvati.

(Kliker.info-Index.ba)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku