hamburger-icon

Kliker.info

Srpski dobrovoljci : “Uništili smo ukrajinske tenkove kod Donjecka”!

Srpski dobrovoljci : “Uništili smo ukrajinske tenkove kod Donjecka”!

12 Avgusta
17:58 2014

cetnikukra7Grupa srpskih dobrovoljaca, koji se zajedno sa proruskim separatistima bore protiv ukrajinske vojske u istočnoj Ukrajini, tvrde da su odbili napad trupa poslatih iz Kijeva koje su pokušale da se probiju do strateški važnog autoputa, javlja beogradski Blic.- Dva tenka koja pripadaju sljedbenicima Bandere, samohodni top sa vojnicima koji su rukovali njima, kao i brdski top, uništeni su tokom borbe – saopštila je pres služba odbrane Donjecka, pozivajući se na izvore iz redova srpskih dobrovoljaca, prenosi Blic.Pres služba je dodala da su dva Srbina lakše ranjena tokom okršaja, ali su se uskoro vratili u svoj bataljon.

Ruska agencija RIA novosti navodi da su izveštaji da se srpski dobrovoljci iz odreda Jovan Šević bore na teritoriji samoproglašene Narodne republike Donjeck (NRD) počeli su da stižu još u maju, kada je prva grupa Srba stigla u tada opkoljeni grad Slavjansk u blizini Donjecka.Prema glasinama, vođa odbrambenih snaga NRD-a Igor Strelkov poznaje pripadnike srpske regimente iz vremena kada su se zajedno borili u ratu Bosni. Tačan broj dobrovoljaca iz bataljona “Jovan Šević” i procjene se svode na najmanje 100 boraca, a u međuvremenu je komandant tog bataljona identifikovan kao Bratislav Živković.

Četnici iz Srbije koji su kao dobrovoljci došli na okupirani Krim, borili su se u Bosni i Hercegovini za Republiku Srpsku, nedavno je izjavio Bratislav Živković, jedan od četnika u reportaži globalne mreže „Vice News“.Najpoznatiji reporter ove medijske kuće Simon Ostrovski razgovarao sa je Živkovićem u više navrata uključujući i situaciju na jednom od punktova između Sevastopolja i Siferoplja, dva najveća grada na Krimu.Živković je tamo, uniformisan, sa šubarom i kokardom kontrolirao punkt i vozila. Reporter Ostrovski je to prokomentirao kazavši kako je „nevjerovatna situacija da četnici iz Srbije stoje na barikadama u okupiranom dijelu Ukrajine.“

– Ja sam iz Kruševca došao. Odatle je car Lazar krenuo na Kosovo, to je stara prestonica Srbije – kazao je Živković potvrđujući da je i on, ali i ostali četnici koji su na Krimu, ratovali i u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i na Kosovu. Ratne zločine ni genocid nije pominjao.Na pitanje Ostrovskog zašto su došli na Krim, Živković je kazao kako su i ruski dobovoljci ratovali u BiH i na Kosovu, te su oni sad došli da pomognu Rusiji.- U zadnjim ratovima u Republici Srpskoj bilo je mnogo ruskih dobrovoljaca pod komandom vojvode Slavka Aleksića. Mi smo ovdje došli da podržimo referendum i da im prenesemo naša iskustva sa barikada – kazao je Živković. (Kliker.info-SB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku