hamburger-icon

Kliker.info

SRETAN VAM DAN ZASTAVE: Šesnaesta godišnjica zastave BiH koja je zamijenila “ljiljane”

SRETAN VAM DAN ZASTAVE: Šesnaesta godišnjica zastave BiH koja je zamijenila “ljiljane”

04 Februara
13:49 2014

x18412.jpg.pagespeed.ic.qiy-96_pGBSRETAPrije tačno 16 godina, nakon što domaći politički predstavnici nisu mogli pronaći jedinstveno rješenje, međunarodna zajednica je kreirala današnju državnu zastavu Bosne i Hercegovine.

Sadašnja zastava Bosne i Hercegovine je prvobitno nametnuta političkim putem 4. februara 1998. godine, da bi je potom 2001. godine usvojio Parlament Bosne i Hercegovine. Zamijenila je tada zastavu “sa ljiljanima” koja je bila državna zastava BiH od nezavisnosti ove balkanske zemlje i njenog priznanja od strane Ujedinjenih naroda (UN) 1992. godine.

Izabrana je tamno plava, koja korespondira sa plavom bojom zastave Evropske unije (EU).

Žuti trougao predstavlja geografski izgled Bosne i Hercegovine, zvijezde predstavljaju evropsko okruženje Bosne i Hercegovine, a tri ugla trokuta simboliziraju tri konstitutivna naroda u BiH, Bošnjake, Srbe i Hrvate.

Dugo vremena su politički predstavnici konstitutivnih naroda u BiH iznosili radikalno različite prijedloge zajedničke državne zastave, oko kojih nisu mogli postići dogovor. Bilo je prijedloga za zastavu sa podijeljenim poljima za Federaciju i Republiku Srpsku ili za tri konstitutivna naroda, pa čak i jedan za zastavu sa dva različita lica.

Ipak, početkom 1998. godine, Visoki predstavnik za BiH Carlos Westendorp odbacio je sve dotadašnje prijedloge i izašao sa nekoliko neutralnih prijedloga, oko kojih poslanici Parlamentarne skupštine ponovo nisu uspjeli sakupiti potrebnu većinu.

Nakon toga, 3. februara 1998. godine, Vestendorp je sam donio odluku o nametanju Zakona o zastavi BiH, kojim je proglasio sadašnju zastavu koja se koristi na cijelom teritoriju BiH.

Bosna i Hercegovina jedina je zemlja koja je u 20. stoljeću zastavu mijenjala četiri puta, s tim da svaka nova zastava nije imala kontinuitet s prethodnom.

(Kliker.info/Agencija Anadolija)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku