hamburger-icon

Kliker.info

Sreća u nesreći : Bosanac na Floridi prespavao udar najjače oluje u istoriji !

Sreća u nesreći : Bosanac na Floridi prespavao udar najjače oluje u istoriji !

12 Septembra
02:07 2017

Najjača oluja u istoriji  završava svoj zastrašujući put preko američke države Florida i kao tropska oluja  nastavlja svoj destruktivni put prema  Alabami i Georgiji. Goropadna Irma ostavila je iza sebe  ružan  trag pustošenja kroz gotovo čitavu Floridu, trgajući krovove, poplavljujući ulice i ostavivši milione Amerikanaca bez struje.

Prema informacijama sa kojima raspolažemo među žrtvama oluje se nalazi i znatan   broj Bosanaca i Hercegovaca kojih je na Floridi preko 20 000. Neki od onih koji su bili prvi na udaru, poslušali su  preporuke vlasti i napustili su svoje domove i potražili smještaj kod rodbine i prijatelja u drugim državama, dok su drugi potražili sigurnost u nekim od sloništa na području Floride.

Bilo je međutim i takvih koji su jednostavno imali sreće u nesreći .Jedan od takvih je i Bego Elezovića iz Velike Kladuše koji posljednjih godina živi sa porodicom u Clearwateru. Prema njegovm riječima, on je Irmin udar bukvalno prespavao.

“Nisam  pretjerano hrabar, a ni neodgovoran već sam jednostavno kupio   kuću na takvom mjestu koje teško može poplaviti. Pored toga u naselju su sve kuće građene od čvrstog materijala, zapravo od betona tako da smo mogli relativno bezbrižno dočekati ovaj hurikan”, govori nam Bego i  nada se da će se sve završiti sa nestankom  struje i  porušenim stablima u komšiluku.

Elezović dodaje da u  Clearwateru, odnoso širem rejonu  Tampe  svoj novi dom pronašlo nekoliko hiljada  Bosanaca  Hercegovaca i svi su, kako kaže ,relativno dobro prošli i ostali u svojim kućama i stanovima.

Sreća da podsjetimo  nije međutim  pomazila  preko 6 miliona stanovnika Floride  koji su u okviru jedne od najvećih evakuacija u istoriji SAD  morali da napuste svoje domove. Kako  su saopštile nadležne službe Floride  danas je preko 160.000 ljudi  još ostalo u skloništima diljem države.

Ukupne štete će bez svake sumnje biti enormno velike o čemu govori i činjenica da je predsjednik  Donald Trump proglasio  još jučer veliku prirodnu katastrofu, čime će biti omogućen savezni paket pomoći Floridi sličan onome koji je prošle  sedmice odobren Teksasu zbog uragana Harvey.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku