hamburger-icon

Kliker.info

Srebreničanin u Australiji : Kroz umjetnost oživljavam sjećanja na preživjele iz rata

Srebreničanin u Australiji : Kroz umjetnost oživljavam sjećanja na preživjele iz rata

27 Septembra
16:26 2014

Saidin1Saidin Salkić Srebrenicu je napustio nakon što su srpske snage zauzele tu zaštićenu enklavu 1995. godine i počinile genocid, u kojem je izgubio oca. Tada 12-godišnji Saidin s porodicom je utočište našao u Australiji gdje kroz umjetnost oživljava sjećanja na preživjele.Slike umjetnika koji živi u australijskom grada St Albans, su pune boja i emocija, reflektujući kreativan život.Salkić, koji je i pjesnik, muzičar i stvaralac filmova kaže da uživa uprelascima iz jedne umjetnosti u drugu, piše Herald Sun.

“Pretpostavljam da najviše uživam u samom procesu i vremenu nakon samog završetka, kada sam uzbuđen, uronjen i na neki način dio te umjetnosti”, kaže on.“Prelasci iz jedne u drugu formu umjetnosti su mi posve prirodni. Najbolja umjetnost nekad nema formu. Ona je u nama – neprevodljiva.”Salkić je počeo pisati poeziju kao tinejdžer, nakon što se doselio u Australiju sa svojom majkom i sestrom.

Porodica  je pobjegla iz svog doma u Bosni i Hercegovini 1995 godine, nakon što je otac obitelji ubijen tokom genocida u Srebrenici.Više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka je ubijeno u Srebrenici.Saidin, koji je tada imao 12 godina, je gledao kako mu oca odvode srpski vojnici. Njegova majka ga je odvukla da ne gleda dalje. “To je bila tučnjava – pištolji, vika i njezin glas”, rekao je Salkić.Za svog oca kaže da je bio “jedan od najljepših ljudi pod nebom” i “uvijek uz njega”.“Moja sjećanja njega su intimna, divna, sjećanja iz djetinjstva – njegove ruke, boje njegovih košulja“.Poznat po svojom filmu iz 2007. Karasedrah: Srebrenički bluz, Salkić kaže kako mu je umjetnost pomogla da oživi sjećanja na preživjele iz rata, kao što je on sam.“Umjetnost igra ulogu i imat će još značajniju ulogu u društvu ubuduće”, kazao je on na kraju. (Kliker.info-Radiosarajevo)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku