hamburger-icon

Kliker.info

Srđan Puhalo : Braćo Bošnjaci sada je prilika da se riješite svojih demona

Srđan Puhalo : Braćo Bošnjaci sada je prilika da se riješite svojih demona

05 Decembra
07:47 2017

Braćo Bošnjaci,Pomno sam pratio vaše reakcije povodom izricanja presude generalu Ratku Mladiću i šestorici Hrvata iz Bosne i Hercegovine. Nema sumnje da ste zadovoljni presudama, mislite da su one pravedne i oslikavaju pravu prirodu rata u Bosni i Hercegovini.

Piše : Srđan Puhalo (Frontal)

Srbi i Hrvati su ujedinjeni u „udruženom zločinačkom poduhvatu, u Srebrenici se desio genocid, Hrvatska je izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu. Mogu slobodno reći da ste na momente bili i euforični povodom zaključaka suda u Hagu.

Pa rekoh da iskoristim tu vašu euforiju i na njenim krilima predložim nešto veoma konstruktivno i za dobrobit svih nas u Bosni i Hercegovini. Predlažem vam da u 2018. godini smognete snage i raščistite „leševe iz vašeg ormara, ispod tepiha ili dvorišta“ i na taj način pokrenemo proces istinskog suočavanja sa prošlošću u zemlji koju toliko volite.

Kako mislite da vi nemate „leševa u ormaru“?

Naravno da imate, samo ne želite da ih vidite i da se suočite sa njima.
Evo, za početak, bilo bi veoma humano i ljudski da kažete gdje ste sakrili tj. zakopali onih 19 Hrvata iz Bugojna koji su bili zarobljeni u logoru „Stadion“ ili da kažete gdje su sakrivena tijela 1665 srpskih vojnika i civila stradalih u posljednjem ratu.

Ne znam da li znate, ali u Srebrenici i šest opština oko Srebrenice je tokom rata u Bosni i Hercegovini ubijeno 387 srpskih civila i niko za to nije odgovarao. Baš niko. Morate priznati da je to nedopustivo i nema tu ali. Da li ste čuli za zločine u sela Šušanj i Ovnak između Zenice i Travnika gdje je ubijeno oko 17 hrvatskih civila?

U napadu na selu Jošanica pored Foče 19. 12. 1992. godine ubijeno je 56 Srba mahom civila, ni zato, do sada, niko za to nije odgovarao. Da li ste čuli za Križančevo selo? Tu je 1993. godine ubijeno 30 zarobljenih hrvatskih civila i vojnika i nikom ništa.

Ima toga još braćo Bošnjaci nije da nema, moglo bi se nabrajati dosta dugo i to 22. godine poslije rata.

Prije nego što se naljutite na mene, proglasite me četnikom i provokatorom, imajte na umu da ovo nema veze sa relativizacijom zločina ili izjednačavanjem zločinaca i žrtve. Ovo nema veze ni sa sa reinterpretacijom rata u Bosni i Hercegovini.

Ovdje se radi o ljudima, žrtvama i jedinstvenoj prilici da se danas svi suočimo sa svojim zločinima i proces suočavanja sa prošlošću pokrenemo sa mrtve tačke zbog budućnosti naše djece i unuka.

Ovo bi bio veliki korak za vas, ali i za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Na kraju evo šta vam je neki dan poručio reis Kavazović povodom haških presuda „Ne možemo učiti iz naših grešaka ako tvrdimo da ih nije bilo. Zato još jednom apelujem na sve da ne poistovjećuju čitave narode sa djelima zločinaca i politika koje su nas dijelile i stvarale etnički «čiste» prostore. Tim politikama se ovih dana sudi, ne narodima. Ali se i narodi, zajedno sa svojim elitama, jasno od njih moraju distancirati.“

Braćo Bošnjaci nemojte biti kao Srbi i Hrvati, pokušajte da budite bolji od njih!

Podijeli

2 0 komentara

 1. kd
  kd 05 Decembra, 08:18

  Naravno da treba priznati svak svoje greske. Svi to treba da urade – da prizna svak svoje greske a ne samo srbi ili hrvati ili samo bosnjaci. Svi. Tu se slazem sa gore napisanim. Svi svoje zlicince treba da prestanu da sakrivaju i slave. Ali svi. Hag s tim nema veze

  Odgovori
 2. MOSTARAC
  MOSTARAC 05 Decembra, 17:41

  Ja kao Bosnjak iz Mostara sam uvijek zato da svi odgovaraju za svoja nedjela i zlocine.Zlocinac koji pripada mom narodu je isti kao i svaki drugi zlocinac!!!Jedini problem je kod nas sto veliki broj i Hrvata i Srba velica svoje zlocince ali to nek bude njima na sramotu.Ja necu nikad velicat Bosnjaka koji je osudjen da je pocinio ratni zlocin u suprotnom bi postao kao i ostali a to ne mogu,necu i neznam jer sam odgojen tako !!!Svaka cast postenim borcima iz sve 3 vojske ali ovim drugim koji su radili zlocine zelim sve najgore!!!

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku