hamburger-icon

Kliker.info

Srđan Puhalo : Amandmani na novi Zakon o javnom redu i miru s naglaskom na društvene mreže

Srđan Puhalo : Amandmani na novi Zakon o javnom redu i miru s naglaskom na društvene mreže

02 Februara
08:02 2015

SRDJAN PUHALOVlada Republike Srpske predložila je novi Zakon o javnom redu i miru kojim se definicija pojma javno mjesto proširuje i na internet, odnosno društvene mreže, za čije kršenje su predviđene novčane kazne do 1.700 KM, pa čak i kazna zatvora.

Piše : Srđan Puhalo (Frontal)

Pošto je svaki zakon na svom početku pun manjkavosti, slobodan sam da kao bloger, “uticajni” tviteraš i danguba na fejsbuku predložim sljedeće amandmane:

Amandman 1. Otvaranje naloga na tviteru i fejsbuku je moguće samo uz potvrdu ljekarske komisije i psihologa, sve ostalo će se tretirati kao ilegalan čin. Obrazloženje: Ubi nas prejeka riječ i videosadržaj.

Amandman 2. Svaki elektronski uređaj koji može poslužiti za korišćenje društvenih mreža mora se osveštati. Obrazloženje: Dobijamo crkvu za saveznika, a možda će uticati i na svijest korisnika da ne griješe.

Amandman 3. Spominjanje u blogu, komentarima na blog ili vijest na portalu ili društvenim mrežama imena, prezimena ili oboje istovremeno, Predsjednika/ku RS-a, Premijera/ke RS-a, Republike Srpske, ministara, SNSD-a, vladika i Kusturice je blasfemija, a samim tim i narušavanje javnog reda i mira.

Amandman 4. Retvitovanje tvitova čiji su autori Bošnjaci i Hrvati, a u kojem se spominju pojmovi iz amandmana 3. će se tretirati kao teroristički akt.

Amandman 5. Šerovanje statusa i informacija na fejsbuku čiji su autori Bošnjaci i Hrvati, a u kojima se spominju pojmovi iz amandmana 3. će se tretirati kao teroristički akt.

Amandman 6. Fejvovanje tvitova čiji su autori Bošnjaci i Hrvati, a u kojima se spominju pojmovi iz amandmana 3. će se tretirati kao ozbiljno narušavanje javnog reda i mira.

Amandman 7. Lajkanje statusa i informacija čiji su autori Bošnjaci i Hrvati, a u kojima se spominju pojmovi iz amandmana 3. će se tretirati kao ozbiljno narušavanje javnog reda i mira.

Amandman 8. Fejvovanje tvitova domaćih izdajnika, a u kojima se spominju pojmovi iz amandmana 3. tretiraće se kao afirmisanje holokausta i fašizma. Obrazloženje: žutu zvijezdu su Jevreji u nacističkoj Njemačkoj nosili na rukavu.

Amandman 9. Praćenje osoba na tviteru i fejsbuku koje su kažnjene zbog remećenja javnog reda i mira na fejsbuku će se kažnjavati minimalnom novčanom kaznom koja je predviđena zakonom. Obrazloženje: Ovo ne važi za službe koje su pod ingerencijom države, ali i one koje to nisu.

Amandman 10. Ako tviteraš ima do 500 foloversa i do 1.000 tvitova kažnjavaće se minimalnom novčanom kaznom koja je predviđena zakonom. Obrazloženje: Njegov uticaj je mali i ima nade da će ova mjera uticati na njegovu resocijalizaciju.

Amandman 11. Ako tviteraš ima od 500 do 3.000 foloversa i do 10.000 tvitova kažnjavaće se maksimalnom novčanom kaznom koja je predviđena zakonom. Obrazloženje: Njegov uticaj je veći i samo drakonska kazna može uticati na njegovu resocijalizaciju.

Amandman 12. Ako tviteraš ima od preko 3.001 foloversa i preko 10.000 tvitova kažnjava se zatvorom, a kaznu izdržava u Kalinoviku bez prava na pomilovanje! Obrazloženje: Jebeš državu ako nema svoj Gvantanamo.

Amandman 13. Otvaranje naloga na tviteru i fejsbuku je moguće samo pod vlastitim imenom i prezimenom. Oni koji žele da ostanu anonimni ove naloge mogu otvoriti sa nizom brojeva koji se podudaraju sa njihovim JMBG.

Amandman 14. Pisanje nekorektnih tvitova i statusa na tviteru i fejsbuku na ćirilici će se kažnjavati minimalnom novčanom kaznom koja je predviđena zakonom. Obrazloženje: Ćirilica, šta više obrazlagati.

Amandman 15. Pisanje nekorektnih tvitova i statusa na tviteru i fejsbuku na latinici će se kažnjavati maksimalnom novčanom kaznom koja je predviđena zakonom. Obrazloženje: Latinica je ustaško i balijsko pismo.

Amandman 16. Pisanje nekorektnih tvitova i statusa na tviteru i fejsbuku na engleskom će se kažnjavati kaznom zatvora koja je predviđena zakonom. Obrazloženje: Šta pravi Srbin ima da piše na engleskom.

Amandman 17. Šta je korektan i nekorektan tvit odlučuju tužilaštvo i policija. Obrazloženje: Tviteraši su vrlo maštoviti ljudi skloni traženju rupa u zakonu.

Amandman 18. Uvesti PDV od 70% na tvitove i statuse na fejsbuku. Obrazloženje: Tužilaštvo i policiju moramo materijalno motivisati zbog uvođenja nove aktivnosti u njihovom radu.

Amandman 19. Wi-Fi mora biti zaključan u svakom domaćinstvu. Obrazloženje: Korištenjem tuđeg Wi-Fi tviteraši mogu zaturiti tragove i tako se omogućava gerilski oblik korišćenja društvenih mreža.

Amandman 20. Višestrukim povratnicima (više od 10 kazni) amputirati palac i kažiprst u ustanovama predviđenim za amputacije organa uz primjenu svih medicinskih procedura. Obrazloženje: Ovi prsti se najčešće koriste za pisanje tvitova i statusa.

Amandman 21. Za okupljanje tviteraša u tzv. tvitapove potrebna je dozvola policije uz poštovanje svih procedura koje važe za svako javno okupljanje. Obrazloženje: Zajedno su jači i opasniji.

Amandman 22. Narodni poslanici su izuzeti od ovog zakona. Obrazloženje: To je u skladu sa zakonom o poslanicima Narodne skupštine RS-a.

Amandman 23. Pokrenuti preventivni rad u školama, fakultetima, boračkim organizacijama za povratak Nokia 3310 na naše tržište. Obrazloženje: Aparat odličan, baterija još bolja.

Amandman 24. Tvitanje usmenim putem nije kažnjivo. Obrazloženje: Ovo je dio naše tradicije i bojimo se da bi došlo do zloupotrebe “verbalnog delikta” što naše demokratsko društvo ne smije dozvoliti.

Amandman 25. Ovaj zakon može da se koristi i retroaktivno (od 9. januara 1992. godine). Obrazloženje: tvitovi, statusi i ostali materijal na internetu ne zastarijevaju.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku