hamburger-icon

Kliker.info

Srđan Blagovčanin, izvršni direktor TIBiH : Bosna i Hercegovina mora uhapsiti svoje „sanadere“!

Srđan Blagovčanin, izvršni direktor TIBiH : Bosna i Hercegovina mora uhapsiti svoje „sanadere“!

01 Aprila
04:27 2013

Izvršni direktor "Transparency Internationala BiH" (TIBiH) Srđan Blagovčanin rekao je u intervjuu za "Dnevni avaz" da je novi izvještaj ove organizacije već treću godinu zaredom pokazao da je korupcija pri zapošljavanju u BiH najprisutnija i više nego dominantna u javnom sektoru.

– Radi se o nepotističkim imenovanjima koja su postala dominantna. Svi izvještaji godinama govore o tome. No, isto tako, postoji veliki problem koji se tiče sukoba interesa, odnosno zapošljavanja bliskih srodnika i omogućavanja srodnicima da ostvare određena prava u suprotnosti sa zakonom. To je generalno odraz stanja u BiH i rezultat nepostupanja pravosuđa u slučajevima koji su godinama naša rak-rana – kaže Blagovčanin.

Je li, konačno, došlo vrijeme da se nadležne institucije u BiH, prije svega tužilaštva, obračunaju s problemom korupcije koji godinama tapka u mjestu?

– Mislim da je odavno došlo vrijeme da se pravosuđe aktivnije počne baviti pitanjem korupcije. Mi smo, faktički, izuzetak u regionu, jer ta borba na određeni način nije ni započela. To je, definitivno, suštinski problem. Nemamo nijedno hapšenje, posebno onih na višim razinama vlasti, koje je dobilo sudski epilog. Sve dok se to ne promijeni, mislim da nije moguće očekivati bilo kakve suštinske promjene. Samo na taj način BiH može pratiti region i na kraju dobiti svoje “sanadere“.

Posljednji izvještaj TIBiH pokazao je veliki broj prijava protiv Lijanovića navodeći da su poticaji za poljoprivredu dijeljeni nezakonito. Čak je TIBiH podnio CIK-u prijavu protiv Narodne stranke Radom za boljitak. Jesu li prijave građana, ali i TIBiH, dovoljan dokaz Tužilaštvu da pokrene ozbiljnu istragu i kazni odgovorne?

– Postojale su određene informacije i još postoje po tom predmetu. Uputili smo ih nadležnim organima, prijavili sve nepravilnosti CIK-u. No, sud je kasnije to sve osporio. Ne znam više šta trebamo uraditi. Najveći je problem da nemamo institucionalni odgovor na informacije koje su se pojavile u javnosti, a koje smo i mi u TIBiH prijavili. Nažalost, uvijek dođemo do tačke kada udarimo o zid i kada nemamo podršku da sve izvedemo do kraja.

Hrvatska i Srbija su se odlučno uhvatile ukoštac s korupcijom. Objavljena su imena poreznih dužnika, spiskovi sumnjivih privatizacija. Je li došlo vrijeme da se u BiH krene istim putem koji su započele Hrvatska i Srbija?

– Imena poreznih dužnika trebaju u potpunosti biti javna i tu nema više nikakve dileme i na tome treba čvrsto raditi. Što se tiče privatizacije, to je bio veliki problem za BiH. Vjerujem da bi bilo dobro rješenje, a, kako vidim, bh. pravosuđe tu godinama ništa ne radi da se, po uzoru na Hrvatsku, u zakonodavstvo ugradi odredba da krivična djela nastala za vrijeme i poslije rata uopće ne zastarijevaju. To je dobro rješenje i ima svoje opravdanje u činjenici su to zaista teški zločini protiv građana i protiv njihove socijalne sigurnosti. Na takav način je opljačkana velika državna imovina.

Prošlogodišnji izvještaj Evropske komisije ponovo je pokazao da BiH ne napreduje u borbi protiv korupcije. Šta možemo očekivati u ovoj godini?

– Ne mislim ni da će ove godine izvještaj biti puno bolji. Situacija već na početku godine nije nimalo sjajna. Političke partije se bave time kako implementirati volju birača i kako osigurati funkcioniranje institucija. Puno vremena se troši na unutrašnje sukobe, optužbe. Ne mislim da ćemo ni ove godine imati pozitivan izvještaj, jer se vlast bavi blokadama, a ne suštinskim problemima. Miralem Aščić (Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku