hamburger-icon

Kliker.info

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić : Idem u Srebrenicu, rezolucija neće biti usvojena !?

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić : Idem u Srebrenicu, rezolucija neće biti usvojena !?

08 Jula
05:28 2015

Vuckoosmjeh12Vlada je jednoglasnu donela odluku da ja kao njen predsednik predstavljam Srbiju u Srebrenici 11. jula izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za medije.Osim toga, srbijanski premijer je istakao da britanska rezolucija o Srebrenici u ovom obliku neće biti usvojena i da on ima garancije za to.

„Rezolucija o Srebrenici danas nije usvojena na Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. Srbija to ne doživljava kao pobedu jer kada je reč o Srebrenici nema pobednika. Ima samo žrtava koje zahtevaju naš pijetet i poštovanje”, rekao je Vučić na početku vanredne konferencije za medije.

Kako navodi, onaj veliki korak koji zahtjeva poštovanje nikakav Savjet bezbjednosti nije ni pokušao da učini.

„To možemo da učinimo samo mi, Srbi i Bošnjaci. Srebrenica i svako drugo stratište su naš balkanski greh i bol u kojem omeđeni grobnicama treba da živimo”, istakao je Vučić.

Vučić  je nakon toga istakao da Srbija ne likuje i ne uživa u nečemu što neki nazivaju srpskom pobjedom.

„Jedino što smo hteli svodi se na ono što je rekao Konfučije, plemeniti čovek je spreman na pomirenje, ali se ne ponižava, hulja se ponižava, ali nije spremna na pomirenje. Srbija nikada nije, niti će na Balkanu biti hulja”, istakao je Aleksandar Vučić.

Kako navodi, „pokazali smo po prvi put da Srbiju niko ne može da gazi”.

„Ni sutra neće doneti onakvu rezoluciju. Nije pitanje mogućnosti. Ne mogu da je donesu”, istakao je Vučić.

Prema njegovim rečima, položaj Srbije nije bio dobar.

„Nismo sila, nemamo uticaja na globalne tokove, nemamo mentore i sponzore”, istakao je Vučić, dodajući da je potrebno da svi, bez upliva sa strane, poštujemo sve žrtve.

Nakon toga, Vučić  je istakao da je izvršeno bezbroj konsultacija sa različitim predstavnicima različitih zemalja članica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

„Naša saznanja govore da rezolucija u ovakvom tekstu, optužujućem za Srbiju i Republiku Srpsku, neće biti usvojena u Savezu bezbednosti UN osim ako ne dođe do drugačijeg teksta koji nije ni nalik ovom”, istakao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Srbija će uspjeti da izbjegne ono što samo jedno pleme iz Ruande nije uspjelo.

„Bili bismo jedini narod na svetu optužen za izvršenje genocida. Zahvalni smo svima koji su nam pomogli i Kini i Rusiji i Venecueli i Angoli i mnogim drugima koji su se javljali i bili spremni da pomognu”, istakao je Vučić.

Premijer Srbije  je nakon toga dodao „da je vrijeme da pokažemo razliku između nas i njih, kao i da pokažemo da smo spremni na pomirenje”.

„Zbog toga smo jednoglasno doneli odluku da ja kao predsednik Vlade Srbije predstavljam Srbiju u Srebrenici 11. jula. Zašto smo doneli takvu odluku? Zašto što smatramo da mi Srbi, koji smo mnogostradalni narod, imamo obavezu da poštujemo tuđe žrtve. Samo će tako oni da poštuju naše”, naveo je Vučić.

Vučić je nakon toga istakao da poziva Bakira Izetbegovića i da je spreman da sa njim posjeti sva srpska stratišta.

„Neće Englezi živeti ovde. Živećemo mi i Bošnjaci. Ići ću u Srebrenicu ponosno, uzdignuta čela, predstavljajući Srbiju koju svi toliko volimo i pokazati da mi osuđujemo taj strašan zločin. Taj čin mora biti veći od svake politike”, naveo je Vučić.

Kako je istakao, Englezi nisu uspjeli da mu odgovore na pitanje i pronađu dvoje ljudi koje je rezolucija o Srebrenici pomirila.

„Kada tekst rezolucije bude promijenjen mi ćemo promijeniti stav, promjeniće ga onda i Rusija”, istakao je Vučić. “Nema potrebe da nas drugi mire tako što nam bacaju naše kosti da se oko njih svađamo”, dodao je on.

Vučić je nakon toga istakao „da svaki zločin ima ime i prezime”.

„Nema kolektivne krivice ni Srba, ni Hrvata, ni Bošnjaka. To je jedini način da zajedno živimo i ukinemo sve fraze i floskule o mržnji. Rezolucija je samo vodila novim podelama, vraćala nas u rovove mržnje”, rekao je Aleksandar Vučić.

Vučić je nakon toga citirao Gandija rekavši da „mi nismo na putu mira, mir je naš put”.

„Srbija nije spremna da je ponize i kao predsjednik vlade to neću dozvoliti”, naveo je Vučić

Na pitanje od koga je dobio garancije da britanska rezolucija o Srebrenici neće biti usvojena Vučić je naveo da je razgovarao sa najvišim rukovodstvom Rusije, kao i da su poruke razmjenjene sa predstavnicima kineske države.

„Delovali smo ozbiljno i odgovorno. Reakcija drugih dovoljno dobro govori. Lično sam dobio garancije. Ništa nismo tražili od Moskve. Oni su velika sila, mi smo mali, ničim nismo trgovali, niti su nam bilo šta tražili. Rusija se ponašala u skladu sa principima kojim se vode”, istakao je on.

Na konstataciju novinarke da će i Evropski parlament uskoro glasati o Srebrenici Vučić ističe da je reč o kordinisanoj akciji na svim nivoima.

„To je bio jedan od načina da se naša pažnja odvrati. Tekst liberala je užasan, ima i jednu notornu laž, dok je tekst socijalista malo bolji”, naveo je Vučić.

Prema njegovim rečima čuo se sa najmanje 10 predsjednika vlada.

„Razgovarao sam sa Davatogluom, Ramom, Izetbegovićem i mnogim drugim. To je moj posao, nismo to nigde objavljivali. Radim na boljem pozicioniranju Srbije i želim bolje odnose u regionu”, zaključio je  Vučić.

(Kliker.info-Tanjug)

Podijeli

4 0 komentara

 1. cetnjara
  cetnjara 08 Jula, 07:59

  vidise daje vucic prava cetnjara ako se usvoji rezolucija nece dolazit trebamu zabranit ulaz u bosnu svi dobro znamo ima dokument kad je sa brda sa nikolicem i karadzicem pucao u jadni narod i njegove reci za 1 srbina ubit 100 muslimana i kakav je on prijatelj bosne

  Odgovori
 2. Hajro Sokolovic
  Hajro Sokolovic 08 Jula, 08:12

  Jad i bijeda od Savjeta bezbjednosti . Trguje se zlocinom . Sa ovakvim Savjetom bezbjednosti nije ni cudo sto se dogodo genocid u Srebrenici . A ove prljave igre u Savjetu bezbjednosti pokazuju da se zlocin genocida svakako moze ponoviti u Bosni ili na nekoj drugoj adresi , bez sankcija i bez kazni .
  STRASNO !!!

  Odgovori
 3. Slave klanje
  Slave klanje 08 Jula, 08:53

  Nece kaze on da likuje. Nije on takav. Vole da slave klanje. Tako je bilo prosli put. Pio se sampanjac. Sta sad piju, ne govore. Kaze da ne likuju ali da su pobjedili. Koga? Sebe? Je li savjest mirnija ako fucking Kina i fucking Rusija ne dozvoljavaju prevedbu istine? Hoce li srbi opet da slave klanje? Njihova politika i studenti filozofskog fakulteta i svi ostali sto isto misle nisu nista drugo nego saucesnici Slobodana Milosevica, Ratka Mladica i onog ludog doktora sa Pala. SVJETE – sramim se umjesto tebe (ako konacna odluka bude kao sto je sinoc najavio onaj Vucic sto praznu slamu mlati i svom narodu prica price o Vuku i crvenkapi, Tri praseta (Rusiji, Kini i Srbiji)

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku