hamburger-icon

Kliker.info

Srbi potvrdili da Kosovo ostaje dio Srbije

Srbi potvrdili da Kosovo ostaje dio Srbije

30 Oktobra
06:24 2006

 

 

 

Predstavnici stranaka, koje su podržale prijedlog tog ustava, čestitali su građanima što je prihvaćen. U sjevernom srbijanskom dijelu Kosovske Mitrovice odmah poslije zatvaranja biračkih mjesta nekoliko stotina Srba poslavilo je prihvaćanje.Iako je referendum trajao dva dana, posljednji sati odlučili su o uspjehu. Sve do kasnih poslijepodnevnih sati u nedjelju bilo je neizvjesno hoće li glasati 50 posto birača od 6,639.385 upisanih s pravom glasa.    Neizvjesnost je uspjeha referenduma bila velika, čemu ide u prilog i to da su poslije objavljivanja izlaska 33 posto birača u 14 sati u nedjelju premijer Vojislav Koštunica, predsjednik Boris Tadić i predstavnik radikala Tomislav Nikolić pozvali, točnije, molili građane da izađu i glasuju za taj ustav. Njima su se pridružili sve vjerske vođe, a patrijarh Pavle prvi je put glasao otkad je došao na čelo Srpske pravoslavne crkve.  

Novi je Ustav prvi srbijanski najviši pravni akt prihvaćen od raspada Jugoslavije i kako su njegovi zagovarači isticali – prihvaćanjem Srbija napokon prekida s Miloševićevim razdobljem. Zanimljivo je da je Ustav jedna od rijetkih točaka u vezi s kojom su se sve političke opcije složile te je prihvaćen koncenzusom.
Ustav su podržale i oporbena Demokratska stranka te Srpska radikalna stranka. Međutim, veliki dio srbijanske javnosti smatra da Ustav ne odgovara Srbiji, da je donesen na brzinu i zbog toga je izostala javna rasprava. Taj dio javnosti pozivao je građane i na bojkot Ustava.

 

 

Večernji list-Kliker.info

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku