hamburger-icon

Kliker.info

Srbi na sjeveru Mitrovice prijete da će se odcijepiti

Srbi na sjeveru Mitrovice prijete da će se odcijepiti

05 Februara
13:56 2007

Sjeverni dio Mitrovice, odvojen od južnog mostom preko Ibra koji čuvaju NATO snage, praktično je integriran u Srbiju. Plaće i socijalna pomoć stižu iz Beograda, plaća se srpskim dinarima, automobili nose stare registarske oznake, a ne nove s jedinstvenom oznakom ‘KS’. Što god da je izaslanik UN-a Martti Ahtisaari u petak predstavio kao mjere za zaštitu prava srpske manjine, Srbi na sjeveru, uz granicu sa Srbima, već imaju. Vlastito školstvo i zdravstvo, lokalnu upravu i utjecaj na sastav policije. Preko mosta na Ibru prelaze rijetki pješaci, uglavnom žene, i poneko vozilo s kosovskim registarskim tablicama. – Trguju ljudi, ali to je sve preko dana. Noću ti nitko ne garantira. Piši: uznemireni smo i nismo dobro – kaže Saša Dimić. Pripadnici NATO-a patroliraju s dugim cijevima, a povremeno prođe i neko borbeno vozilo.Od oko 100.000 preostalih Srba na Kosovu, četvrtina ih živi na sjeveru, ostali u južnim enklavama, uglavnom potpuno izolirani od albanske većine. Umjereni srpski političar Oliver Ivanović upozorava: – Mi se nezavisnosti bojimo. Imamo razloga za to. Ponavlja kako je moguće da u tom slučaju Srbi na sjeveru proglase odcjepljenje. To bi sigurno izazvalo albanski ekstremizam, boji se on, i na udaru bi se našli Srbi u enklavama.- Proglašenje odcjepljenja sjevernog dijela bilo bi shvaćeno kao znak da se Srbi odriču tih ljudi na jugu, a to je na svaki način nedopustivo – upozorava Ivanović. Smatra da Srbija mora spriječiti nezavisnost. – Ja još uvijek vjerujem da nezavisnost nije sasvim sigurna – zaključio je.Oliver Ivanović, šef Srpske liste za Kosovo i Metohiju, boji se da će

Beograd bojkotirati nastavak razgovora o Kosovu i da će Ahtisaari u konačnu verziju prijedloga statusa ugraditi samo primjedbe Albanaca.“Posljednjih dana prosto vapim da predsjednik Tadić i premijer Koštunica jasno kažu ovim ljudima što da rade. Da ustanu i kažu, narode srpski, ostani dolje na Kosovu.

Ili – pakuj se i polazi. Ako kažu ostanite, neka kažu i što će Srbija učiniti za njih. Ako treba da idu, neka kažu kamo”, poručuje Ivanović, upozoravajući da će u slučaju novog egzodusa kosovskih Srba i sama Srbija postati trajno nestabilna.(Jutarnji list)

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku