hamburger-icon

Kliker.info

Sramota vlasti : Fašističke ulice Mostara

Sramota vlasti : Fašističke ulice Mostara

24 Januara
06:05 2009

Mostar je godinama baštinio ideju antifašizma, a danas pojedine ulice ovog grada nose ime fašista iz II Svjetskog rata. Postoje ulice Jure Francetića, Mile Budaka, Vokića i Lorkovića i druge.Mnogo puta su pokretane inicijative da se ukinu ovakvi, u najmanju ruku neprimjereni nazivi ulica, ali do toga do ni danas nije došlo. Grad koji teži da postane jedinstven, te da siđe s brojnih crnih listi na kojima se našao tokom ratnih i poratnih godina, pojedine ulice još uvijek nose imena fašista iz II Svjetskog rata. Tako, na primjer, ime Jure Francetića, zapovjednika zloglasne Crne legije i ustaškog povjerenika za Bosnu kojeg je na tu funkciju lično imenovao Ante Pavelić, još uvijek stoji na tabli jedne od mostarskih ulica. Isti slučaj je i sa ulicama Mile Budaka, Ante Vokića i Mladena Lorkovića visokih funkcionera nacističke vladavine iz vremena NDH.

Sramota vlasti u Mostaru!       Zijad Mušić, poslanik u Federalnom parlamentu i nekadašnji predsjednik Jedinstvene organizacije boraca Grada Mostara ističe kako je sramota da postoje ovakvi nazivi ulica.„Sramotno je što do danas vlasti Mostara nisu učinile ništa da ove ulice koje nose fašistička imena uklone. Smatram da ne smije biti nikakvih uslovljavanja za nazive ovih ulica i da bi već trebali biti ukinuti“ – kaže Mušić.Mijenjanje naziva ulica, trgova i javnih ustanova nadležnost je Gradskog vijeća. Međutim, i više od tri mjeseca nakon izbora Grad Mostar nema izabranog novog predsjednika Gradskog vijeća kao ni gradonačelnika.  Murat Ćorić je bivši predsjednik Gradskog vijeća Mostara koji je nekoliko puta najavljivao da će se „učiniti konkretni potezi“ na uklanjanju fašističkih naziva ulica i ustanova u gradu Mostaru. Međutim, u četverogodišnjem mandatu Gradskog vijeća koji je istekao nije se učinilo ništa u tom pravcu.„Ne mogu govoriti o dinamici kada će doći do određenih promjena“, kaže gospodin Ćorić i dodaje kako se nada da će novi saziv Gradskog vijeća napraviti analizu imena ulica i trgova u Gradu Mostaru te predlagati postepene mjere i rješenja tog problema. 

 Zabraniti sve fašističke organizacije         I građani Mostara kažu da im smeta što ulice njihovog grada nose imena fašističkih ideologa.„Smeta mi što ulice nose takve nazive. Trebalo bi da budu jedinstvene“ kaže jedna mostarka, dok druga dodaje:„Pošto je sve nakaradno i to je!“S obzirom da se većina važnijih odluka u gradu ne donosi uz dogovor, te da se nerijetko desi i pozivanje na vitalne nacionalne interese, postoji bojazan da će se pojedinci na funkcijama teško odreći sadašnjih imena ulica. Važnost ukidanja fašitsičkih simbola i naziva prepoznale su i nevladine organizacije u BiH koje su od vlasti zatražile zakon o zabrani djelovanja svih fašističkih organizacija, isticanje ovih obilježja pa čak i ukidanje političkih partija čiji programi sadrže ovakva razmišljanja. (Kliker.info-DW)

 
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku