hamburger-icon

Kliker.info

Sramota BiH: Zemaljski muzej 126. rođendan dočekuje zatvorenih vrata

Sramota BiH: Zemaljski muzej 126. rođendan dočekuje zatvorenih vrata

01 Februara
20:18 2014

Zemaljski muzej, najstarija muzejska institucija u BiH, danas obilježava 126. rođendan. U nekoj drugoj, normalnijoj, zemlji ovaj događaj bi bio povod za veliko slavlje. No, ne i u BiH. Zemaljski muzej je zatvoren više od godinu dana, a nadležni kao da su zaborvaili da je i postojao ovaj stub kulture.

foto:Anadolija

foto:Anadolija

 Zemaljski muzej BiH je i u najtežim vremenima prkosio neprijateljima i svoja vrata držao otvorenima za sve posjetitelje.

Međutim, zbog nebrige vladajućih struktura svoja vrata je zatvorio 4. oktobra 2012. godine i nema nikakvih naznaka kada bi najstarija muzejska institucija u BiH mogla ponovo otvoriti svoja vrata posjetiocima.

A, iza tih zatvorenih vrata nalazi se cjelokupno kulturno-historijsko i prirodno nasljeđe cijele BiH. Uposlenici muzeja, iako nemaju plaću, dolaze na posao i brinu se o tim eksponatima, koliko je to moguće.

Međutim, teško je čuvati blago u uslovima kakvi su u muzeju. Vlaga je nagrizla zidove i uništava polako brojne eksponate iako se uposlenici trude da to saniraju uključujući neprestano aparate protiv vlage.

U najugroženiju kategoriju muzejskih eksponata spada zbirka u Prirodnjačkom odjeljenju, u okviru koje su većinom eksponati organskog porijekla, koji su jako osjetljivi na vanjske utjecaje.

I dok se nadležni dogovore i počnu raditi svoj posao na vratima Muzeja ostaju zakucane daske i natpis “Zatvoreno”, kao tamna mrlja društva koje ima sve manje sluha za čuvare kulture i historije sjećanja svih naroda u BiH.

Zemaljski muzej osnovan je 1. februara 1888. godine. U početku je bio smješten u neuslovnim prostorijama pa se pristupilo izgradnji novih zgrada za što je projekt uradio arhitekta Karlo Paržik. Interesantno je da je to bila jedina zgrada muzeja u jugoistočnoj Evropi, koja je u to vrijeme namjenski građena za tu svrhu.

Muzej je svečano otvoren 4. oktobra 1913. godine. Tog datuma 2012. je i zatvoren.

Prvi direktor Muzeja je bio Kosta Herman, a trenutni je Adnan Busuladžić.

(Kliker.info/Klix.ba)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku