hamburger-icon

Kliker.info

SRAMNO: U nevesinjskoj džamiji Srbi napravili javni WC!?

SRAMNO: U nevesinjskoj džamiji Srbi napravili javni WC!?

10 Septembra
20:47 2006

Pored Zvizdića džamije i gradskog  mekteba u Gacku, među sramnim primjerima takvog odnosa je i činjenica da je nakon progona nevesinjskih Bošnjaka u  Čučkovoj džamiji u centru Nevesinja napravljen javni WC!?

Dok su druge džamije srušene i njihovu ostatci potpuno uklonjeni, kažu nam nevesinjski Bošnjaci, ova džamija je ostavljena upravo za te namjene, valjda kao svojervrsna poruka. Kako se imali priliku uvjeriti, bez obzira što se nalazi u strogom centru grada džamija je jednostavno postala mjesto za odlaganja smeća, svakojakog otpada, te za i vršenje nužde. Iz džamije se širio nesnošljiv smrad izmeta i mokraće. Oskrnavljeni su mihrab, mimber, zidovi džamije…– Zaista je nevjerovatno da u 21 stoljeću da vlasti mogu dozvoliti da na u centru grada u jednoj bogomolji, bez obzira čija je, može da postoji javni WC i da se tu vrši nužda. To je sramno, a još je sramnije da vlasti Nevesinja to ignorišu već godinama i dopuštaju da se to dešava. To je, svakako i jasna poruka povratnicima Bošnjacima – kaže nam Miralem Zolj, Nevesinjac koji je među prvima ukazao ovaj problem.


Vlasti Nevesinja su imale malo sluha za ovaj problem, iako su one najodgovornije za ovu sramotu.  Zolj kaže da bi se trebala poduzeti hitna akcija bi komunalne službe očistile Čučkovu džamiju.

(AVAZ)

Zabilježio ju i Evlija Čelebija

 

Čučkova džamija bila je treća džamija u Nevesinju, pored Careve i Hadži-Velijjudinove džamije. Pretpostavlja se da je sagrađena  u prvoj polovini 16 vijeka, budući da ju je u svom putopisu kao «starinsku džamiju» zabilježio i znameniti Evlija Čelebija. Sagradio ju je Sinan Kadi-efendija, koji je bio kadija u Nevesinju.

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku