hamburger-icon

Kliker.info

SRAJEVO: Lideri šest bh. stranaka bez dogovora oko uspostave vlasti u BiH/Nikola Špirić, ipak, najvjerovatnije novi premijer BiH

SRAJEVO: Lideri šest bh. stranaka bez dogovora oko uspostave vlasti u BiH/Nikola Špirić, ipak, najvjerovatnije novi premijer BiH

22 Novembra
06:10 2006

Lideri šest parlamentarnih stranaka večeras održanom sastanku u Sarajevu nisu postigli dogovor o formiranju vlasti na nivou BiH. Zaključeno je da je prvo potrebno formirati Dom naroda u F BiH kako bi se vidjelo koja će hrvatska stranka, HDZ BiH ili HDZ 90, imati većinu, rečeno je nakon sastanka novinarima.  Predstavnici Republike Srpske istakli su da je njihova pozicija jasna i da su oni spremni za formiran je vlasti, a da problem nije samo u tome što je potrebno napraviti izbor između dva HDZ-a, nego i to što Stranka za BiH podržava HDZ 90, a SDA Čovićev HDZ BiH.

Ove informacije je nakon sastanka potvrdio lider SNSD-a Milorad Dodik.
Prema riječima Dodika, ovakvo stanje znači da nema potrebe za održavanjem sjednice Parlamentarne skupštine BiH koja je zakazana za četvrtak 23. novembra ove godine, pošto bi se ponovila «pat pozicija».

On je naveo da je za predsjednika HDZ 90 Božu Ljubića bilo prihvatljivo da zajedno učestvuje u vlasti sa Čovićevim HDZ-om, ali da je zamjenik HDZ-a Niko Lozančić rekao da on nema ovlaštenja da o tome odlučuje, da to nije moguće, te da je ova stranka u suprotnom spremna da ode i u koaliciju. 

– Bila je otvorena ponuda svih da oni prvi biraju ukoliko bi bili zajedno. Na naše pitanje da li bi, ukoliko druge stranke izaberu koji će HDZ činiti vlast, onaj drugi  ostao u skupštinskoj većini, nismo dobili garancije i nismo mogli izabrati – dodao je Dodik.

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić ocijenio je da će se do rješenja doći kada stranka za BiH i SDA opredijele za partnera iz reda hrvatskog naroda, po svemu sudeći partner će im biti ona koji bude imao većinu  u Domu naroda Parlamenta F BiH.
– To realno znači da mi imamo kašnjenje u formiranju vlasti, po mom uvjerenju od nekih mjesec dana – rekao je Ivanić, dodajući da nije realno ući u formiranje Parlamentarne skupštine BiH dok se ne zna većina.

Lider SDA Sulejman Tihić rekao je da je na večerašnjem sastanku u Zgradi Predsjedništva BiH dogovorena da svaka stranka izabere po jednog predstavnika koji će biti zadužen da urade programske ciljeve. 
Tihić je potvrdio da je bilo konkretnih prijedloga za funkcije predsjedavajućeg i ministara u Vijeću ministara BiH, ali je rekao da ih ne bi bilo korektno otkrivati i da ništa nije dogovoreno sve dok sve nije dogovoreno.

FTV je večeras javila da su stranke ipak dogovorile da novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH biti Nikola Špirić iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku