hamburger-icon

Kliker.info

Sputnjik V : Rusija WHO-u predala zahtjev za ubrzanu registraciju svoje prve vakcine protiv novog koronavirusa

Sputnjik V : Rusija WHO-u predala zahtjev za ubrzanu registraciju svoje prve vakcine protiv novog koronavirusa

28 Oktobra
04:39 2020

Rusija je predala Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) zahtjev za ubrzanu registraciju svog prve vakcine  protiv novog koronavirusa, nazvanog Sputnjik V, objavio je u utorak ruski fond.

Fond RDIF koji sudjeluje u razvoju tog cjepiva naveo je u saopštenju  da je WHO-u predao zahtjev za ubrzanu registraciju i primjenu vakcine  za hitne slučajeve. Na pitanje agencije France presse, WHO je odgovorio da su podnesci tajni. 

Rusija je jedna od prvih zemlja na svijetu koja je tražila od WHO-a predregistraciju svoje vakcine protiv novog koronavirusa, navele su ruske vlasti. 

“U ozračju pandemije, ubrzana registracija vakcine  prema proceduri WHO-a učinit će rusko cjepivo dostupnim svima u kraćem razdoblju u odnosu na konvencionalne procedure”, dodaje se u saopštenju. 

WHO naglašava da će “ukoliko proizvod predan na procjenu budu u skladu s kriterijima upisa na popis, WHO će javno objaviti rezultate”. Za sada WHO “nije još predkvalificirao vakcinu  protiv covida-19 niti ga je dodao na popis za hitnu upotrebu “.

Rusija je početkom septembra  objavila da je razvila i registrirala “prvu” vakcinu  protiv covida-19 koje je proizveo moskovski istraživački centar Gamaleja s ruskim ministarstvom obrane. U Rusiji prije završne faze kliničkog ispitivanja vlasti izdaju potvrdu o registraciji.

vakcina je nazvana “Sputnjik V” po prvom satelitu koji je poslan u svemir u vrijeme Sovjetskog Saveza.

Veliki dio ruske elite tvrdi da se već vakcinisao , a predsjednik Vladimir Putin je naveo da se vakcinisala  jedna od njegovih kćeri. Vlada se nada da će masovno vakcinisati  stanovništvo sljedećih mjeseci. 

Ranije ovog mjeseca Putin je objavio da je Rusija registrirala svoju drugu vakcinu  protiv novog koronavirusa.

Rusija posljednjih sedmica  doživljava jaki udar epidemije i nalazi se na četvrtom mjestu u svijetu po broju registriranih slučajeva s ukupno 1.547.774 zaraženih i 26.589 umrlih.

(Kliker.info-Hina)

 
 
 
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku