hamburger-icon

Kliker.info

Sputnjik našao odgovor : Sjeverna Koreja započela “proizvodnju američkih dolara”

Sputnjik našao odgovor : Sjeverna Koreja započela “proizvodnju američkih dolara”

21 Avgusta
02:21 2017
Odakle Sjevernoj Koreji novac za razvijanje nuklearnog programa – pitanje je na koje nitko ne može dati pouzdan odgovor, ali postoji legenda o tome kako je ova hermetički zatvorena država svojevremeno započela “proizvodnju američkih dolara”. I to ne lažnih, nego pravih, piše agencija Sputnjik.

Povijesni “nadimak” nekadašnje ujedinjene Koreje, “Zatvoreno kraljevstvo”, danas bi mogao da važi za sjeverni dio zemlje poznat kao Demokratska narodna republika Koreja.Informacije koje stižu iz ove države kontrolirane su u tolikoj mjeri da nitko sa sigurnošću ne može reći kako zaista izgleda život u njoj.

Jedna od najvećih zagonetki za analitičare i obaveštajce je odakle sjevernokorejskom rukovodstvu novac za ambiciozne projekte kao što je nuklearni program, jer zemlja se već desetljećima nalazi pod ekonomskim sankcijama.

Krijumčarenje pod državnom kontrolom, od robe široke potrošnje do narkotika, jedna je od mogućnosti koju pominju zapadni mediji i analitičari, navodi Sputnjik.Druga mogućnost koja se pominje je da je Sjeverna Koreja, ni manje ni više, nego tiskala svoje američke dolare. Već je poznata priča o “superdolaru”, falsificiranim banknotama od sto dolara toliko visokog kvaliteta da se gotovo ni ne razlikuju od originala.

Ako su američke optužbe za proizvodnju lažnih dolara na račun Sjeverne Koreje točne, otvara se pitanje kako su se Korejci tako izveštili u njihovoj proizvodnji? Sjeverna

Koreja bila je zatvorena zemlja i nije održavala diplomatske odnose sa Zapadom još od pedesetih godina. Odgovor na to pitanje, možda, daje jedna legenda, u kojoj, doduše, ima puno nerazjašnjenih momenata. Međutim, da je u priči koja slijedi sve jasno, onda se ne bi radilo o legendi.

Priča počinje u Drugom svjetskom ratu. Milioni američkih vojnika nalaze se u Europi. Neki se bore na sjevernoafričkom, potom i na talijanskom ratištu, drugi u Britaniji čekaju na iskrcavanje u Francusku.

Svima njima potrebno je isplatiti dnevnice. Američka vlada također novčano pomaže i vlade koje se nalaze u izbjeglištvu i vojnike iz tih država koji su pred njemačkom najezdom našli utočište na slobodnim teritorijima u Europi i Sjevernoj Africi. Pomoć u gotovini Amerikanci pružaju i britanskoj vladi.

Stoga su, kaže legenda, odlučili u Europu prebaciti strojeve za tiskanje dolara, sa klišeima i papirom. Strojevi su radili i poslije okončanja rata, jer je veliki broj američkih vojnika ostao u Evropi, a otpočeo je i Marshallov plan, program ekonomske pomoći europskim zemljama uništenih ratom.

U jednom trenutku, američka vlada odlučila je da joj strojevi za tiskanje dolara u Europi nisu više potrebni i da trebaju biti rashodovani. Jednom od njih to se i dogodilo, ali je drugi, zbog početka Korejskog rata i koncentracije velikog broja vojnika na tom poluotoku tamo i prebačen.

Međutim, u jednom od napredovanja na jug, korejski komunisti zapljenjuju mašinu, klišee i papir. Prebacuju ih na sjever i tako u Sjevernoj Koreji počinje proizvodnja, ne falsificiranih, već pravih američkih novčanica.

Sumnje da se nešto čudno događa pojavljivale su se kada se u svijetu, sedamdesetih, pojavilo više američkih dolara iz pedesetih godina nego što bi to bilo uobičajeno. Međutim, američka vlada nikada nije priznala da je izmijestila stroj za tiskanje novca u Koreju.

Riječ je o legendi. Međutim, nema ni odgovora na pitanje odakle Sjevernoj Koreji sredstva za razvoj skupog nuklearnog programa. Tako je moguće da, iako je Amerika u optjecaj izbacila nove novčanice sa izuzetnom zaštitom, Sjeverna Koreja ima dovoljno američkih dolara tiskanih pedesetih godina, zaključuje Sputnjik.

(Kliker.info-Seebiz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku