hamburger-icon

Kliker.info

Sprječavanje buđenja zastrašujućih duhova : “Prokletstvo” antisemitizma prvi put fokus sjednice UN-a

Sprječavanje buđenja zastrašujućih duhova : “Prokletstvo” antisemitizma prvi put fokus sjednice UN-a

23 Januara
08:08 2015

levy221Opća skupština UN-a u četvrtak je po prvi puta u historiji održala sjednicu u čijem je fokusu bilo pitanje antisemitizma, na kojoj su države članice izrazile zabrinutost zbog rasta antijevrejskog raspoloženja u svijetu. Sjednica, koju su zemlje članice zatražile još u oktobru prošle godine, održana je dvije sedmice nakon terorističkih napada u Parizu u kojima je ubijeno 17 ljudi, od kojih četvero u košer trgovini.

Glavni sekretar UN-a Ban Ki-moon je naglasio kako je suprotstavljanje antisemitizmu dužnost Ujedinjenih naroda i jedna od temeljnih odrednica ideje postojanja te organizacije.
“Borba protiv antisemitizma sastavni je dio naše težnje za uspostavom mirnog suživota i temeljnih ljudskih prava za sve”, kazao jeKi-moon u video poruci.”Tamo gdje cvate antisemitizam zasigurno ima i drugih oblika diskriminacije”, napomenuo je.

Međunarodna organizacija Ujedinjeni narodi uspostavljena je nakon Drugog svjetskog rada s ciljem održavanja mira i sigurnosti u svijetu, te sprečavanja ponavljanja holokausta.Na povratak “prokletstva” antisemitizma u centralnom je obraćanju skupštine upozorio francuski filozof i pisac Bernard-Henri Levy.

“Ovoj je skupštini dodijeljena sveta dužnost sprječavanja ponovnog buđenja tih zastrašujućih duhova. No, oni su se vratili i zato smo ovdje”, kazao je Levy. Istaknuo je da je antisemitizam “radikalno nečovječan” i “apsolutno podao” koncept, te je pozvao zemlje članice na akciju “protiv mržnje” kako bi se svijetu pokazalo da “zvijer može biti zadržana u kavezu”. “Svijet bez Jevreja ne bi bio svijet”, kazao je.

Na rast napada na Jevreje i jačanje antisemitskog raspoloženja diljem svijeta i u Njemačkoj upozorio je i državni sekretar za evropska pitanja u njemačkom ministarstvu vanjskih poslova Michael Roth. Istaknuo je kako za tako nešto nema opravdanja i obećao da će njegova zemlja učiniti sve kako bi zaštitila jevrejsku zajednice.

“Želim biti jasan: antisemitizam predstavlja opasnost ne samo za jevrejske zajednice, već i za društvo u cjelini”, kazao je Roth.

Američki predsjednik Barack Obama u saopćenju je istaknuo kako antisemitizam predstavlja prijetnju temeljnim vrijednostima slobodnog društva kao što su pluralizam, raznolikost, te sloboda vjere i izražavanja. Američka predstavnica u UN-u Samantha Power pozvala je na zajedničku akciju vlada i društava radi uspješnog suzbijanja svih vrsta diskriminacija i opresija, dok je izraelski predstavnik Ron Prosor istaknuo da njegova zemlja neće šutke podnositi opresiju te pozvao druge zemlje da se pridruže Izraelu u toj borbi.

“Neka iz dvorana ove institucije na evropske ulice, do glavnih gradova svih zemalja bude odaslana poruka: zauzmite se za ljudska prava i ljudsko dostojanstvo borbom protiv antisemitizma”, poručio je Prosor. (Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku