hamburger-icon

Kliker.info

Sprema se “novo ljuljanje” : Popucale veze između Dodika i Lagumdžije

Sprema se “novo ljuljanje” : Popucale veze između Dodika i Lagumdžije

05 Maja
03:51 2013

Učinili smo značajne korake na vraćanju zgrade Bogoslovije u Sarajevu Srpskoj pravoslavnoj crkvi u kojoj je Ekonomski fakultet. Imamo i podršku reisu-l-uleme Islamske zajednice Huseina Kavazovića. Dekani svih teoloških fakulteta potpisali su zahtjev da se zgrada nama vrati, kazao je ove sedmice  vladika Grigorije, episkop zahumsko-hercegovački i primorski.

Poprečne veze

Vladika se na ovome nije zaustavio, nego je optužio Zlatka Lagumdžiju, predsjednika SDP-a i ministra vanjskih poslova, da blokira vraćanje zgrade: – Ja svaki dan očekujem da se tu nešto napravi, ali moram priznati da neslužbeno doznajem da je glavna prepreka jedan političar koji je ujedno i profesor na Ekonomskom fakultetu, a on se zove Zlatko Lagumdžija.U ovoj izjavi vladika Grigorije se i vješto ogradio: “Ne mogu sa sigurnošću tvrditi da je ta informacija točna, a ukoliko jest, Lagumdžija vjerojatno ima svoje razloge na koje se mi nećemo obazirati. Obazirat ćemo se na pravdu i pravo, da naše bude ono što je naše”.Vladika je dodao da zgrada u kojoj je Ekonomski fakultet nije predmet restitucije jer je odluka o njezinom vraćanju Srpskoj pravoslavnoj crkvi donesena prije rata, ali je ostala na papiru.

Međutim, početkom prošlog mjeseca, nakon sjednice Međureligijskog vijeća BiH na kojoj je vladika Grigoije preuzeo dužnost predsjedatelja, on je kazao da je problem s nevraćanjem Bogoslovije zapravo problem restitucije. Kao dio rješenja tada je naveo mogućnost ustupanja prostorija u zgradi koje Ekonomski fakultet ne koristi “što bi predstavljalo dobar korak ka krajnjem rješenju”.Sto se dogodilo da vladika Grigorije, izuzetno utjecajan u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, u priču o nevraćanju zgrade uvede Lagumdžiju? Zgrada u kojoj je do Drugog svjetskog rata bila smještena Bogoslovija, 1960. godine je nacionalizirana, a 1990. tadašnje Izvršno vijeće RBiH donijelo je odluku da se vrati Srpskoj pravoslavnoj crkvi. U junu 2010. godine potpisan je i sporazum između općine Stari grad, na čijem se teritoriju objekt nalazi, vlada Sarajevskog kantona i Federacije o izgradnji zgrade Ekonomskog fakulteta u kampusu Univerziteta  u Sarajevu i njegovom iseljenju kako bi se u posjed SPC-a vratila zgrada u najstrožem središtu glavnog grada. Sporazum je svojim potpisom ovjerio i visoki predstavnik Valentin Inzko. Izgradnja nove zgrade još nije počela. Treba kazati da se u cijelom ovom slučaju Ekonomski fakultet i njegov menadžment ništa ne pitaju kada je riječ o vraćanju zgrade.

Ljubav se ugasila

S druge strane, Ekonomski fakultet može blokirati povratak objekta preko “poprečnih veza” od kojih je svakako najjača ona preko Lagumdžije s obzirom na njegov utjecaj u Vladi FBiH i Vijeću ministara, ali i nekim drugim institucijama vlasti. Ako je točno ono što vladika kaže, neće dugo ostati tajna koji bi u tome mogao biti osobni Lagumdžijin ili interes njegove stranke.Naši izvori iz Banje Luke kažu da se nikako ne smije smetnuti veza između Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a i RS-a, s vladikom Grigorijem koji slovi za njegovog savjetnika, ideologa i dobrog prijatelja. Zanimljivo je da su njih dvojica svojevremeno bila u ratu nakon što ga je Dodik optužio za kriminal, pored ostalog i da je prodao crkvenu zemlju na Rondou u Mostaru. Vladika mu je uzvratio pismom zastupnicima Narodne skupštine RS-a u kojem je Dodika nazvao “dobrim komunističkim đačetom” i porukom “tko laže, taj i krade”. Nekako u vrijeme kad je Dodik preuzeo apsolutnu vlast u RS-u,  njih dvojica su postala nerazdvojna i od tada Dodik rijetko koji potez povlači bez konzultacije u četiri oka s vladikom Grigorijem.

Zbog toga se izjava vladike, bez obzira na njegovu natuknicu da se radi o neslužbenoj informaciji da Lagumdžija koči povratak Bogoslovije,  tumači u Banjoj Luci kao Dodikova poruka predsjedniku SDP-a da mu sprema “novo ljuljanje”. Prema našim izvorima iz vrha SNSD-a, ljubav kojom su jedan drugog obasipali u novembru  prošle godine se ugasila,  ruže koje su jedan drugom bacali “po putevima kojima se kreću” su uvenule i ništa od onoga što su dogovorili još prije šest mjeseci  nije urađeno. U istim krugovima se može čuti da je znakovito što je Lagumdžija, bar do sada, prešutio vladikinu optužbu na njegov račun.Kako god bilo, “politički brak” između Dodika i Lagumdžije nije donio ništa Bosni i Hercegovini i privodi se logičnom kraju, s tim što “ostavinske rasprave” neće biti. Po svoj prilici, razvod će donijeti nova prepucavanja garnirana “kontroliranim kaosom”. To će biti utoliko više i prije zato što predizborna kampanja za opće izbore 2014. uvelike traje, a to znači da je sve drugo u drugom planu.M. Osmović (Novi list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku