hamburger-icon

Kliker.info

Spori dolazak pameti : Nikšić vraća Titovu ulicu

Spori dolazak pameti : Nikšić vraća Titovu ulicu

21 Avgusta
07:40 2017
Nikšić bi do kraja godine trebalo da dobije ulicu sa imenom Josipa Broza Tita. Biće to povratak spomen obilježja u čast vrhovnom komandatu i doživotnom predsjedniku bivše Jugoslavije, nakon što je početkom devedesetih prošlog vijeka preimenovan glavni gradski trg sa njegovim imenom.

Vrhovni komandant i decenijama nakon smrti visoko u agendi njegovih poštovalaca. Došao je trenutak za njegov povratak u grad i to trajni, nadaju su u Udruženju boraca i antifašista Nikšić. Nepravedno oduzeto ime trga sa kraja prošlog vijeka mora biti ispravljeno jer je razloga za to mnogo, poručuju.

“Antifašizam kao državno opredjeljenje napreduje, ako je već tako onda jeste to ispravljanje nepravde prema Josipu Brozu. Ja se nadam da ćemo dosadašnju ulicu narodne omladine registrovati kao Ulicu Josipa Broza Tita”, poručio je Bato Mirjačić, pedsjednik Udruženja boraca i antifašista Nikšić

Tako će jedna od najvećih ulica u gradu sa predznakom omladine otići u prošlost. Na ovakav Titov povratak u Nikšić ne gledaju blagonaklono u redovima lokalnog DF-a.

“Ne treba da se vakumiramo samo u period rata i vrijeme vladavine komunizma u SFRJ, već ovaj prostor ima svoju istoriju i prije toga. Većina građana ne zna po kome grad nosi ime niti vojvoda Nikša ima svoje ime, trg, ulicu ili neko drugo obilježje”, kaže funkcioner DF-a Marko Kovačević.

S druge strane, dodaje Kovačević, ne treba zaboraviti ni mračne strane komunističke vladavine koje se reflektuju kroz ime Josipa Broza Tita.

“Ne možemo izuzeti njegovu odgovornost i za mnoge bratoubilačke sukobe i u toku Drugog svjetskog rata i na prostoru Crne Gore i Jugoslavije, kao i 1948. godinu i mnoge aktivnosti koje su sprovodile OZNA, UDBA…”, navodi Kovačević.

“Mi smo narod koji kratko pamti i pripisuje sve nekom čelniku. Pa nije Tito formirao Goli otok, nije on pravio nepravde, pravili su i drugi oko njega. Pa nije jedan čovjek kriv za sve. Ne možete ni predsjednika opštine kritikovati za sve što fali u gradu”, odgovara Mirjačić.

Ispravljanje nepravde ili nova afiramcija idolopoklonstva, kako to vidi Kovačević, tek Ministarstvo kulture je aminovalo incijativu Titovih sljedbenika. Do kraj godine vozićemo se njegovom ulicom.

(Kliker.info-RTCG)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku