hamburger-icon

Kliker.info

Sporazum o specijalnim vezama RS-a i Srbije u cilju bolje regionalne suradnje

Sporazum o specijalnim vezama RS-a i Srbije u cilju bolje regionalne suradnje

26 Septembra
21:35 2006

Srbijanski predsjednik Tadić istaknuo je na pres-konferenciji da snažno podržava sve integracione procese na prostoru bivše Jugoslavije i da potpisani Sporazum znači da Srbija poštuje teritorijalni integritet i cjelovitost BiH, ali se istovremeno  realizira i ovaj sporazum koji je, naveo je, u potpunosti u skladu s međunarodnim pravim, odnosno s Daytonskim sporazumom. „Snažno podržavam sve integracione odnose na prostoru bivše Jugoslavije i ovo znači da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH“, kazao je Tadić izrazivši očekivanje da će uslijediti intenzivnija saradnja, snažne investicije srpskih kompanija u privredu RS-a, te čitave BiH na obostrano zadovoljstvo. Tadić je kazao da se potpisivanje Sporazuma dešava u novim okolnostima kada je Srbija članica Ujedinjenih naroda i okolnostima kada je trebalo redefinirati odnose RS-a i Srbije. "Imamo kontinuitet, ali je u ovom trenutku trebalo obezbijediti i jednu punu saradnju u privrednom smislu", kazao je Tadić.  Vojislav Koštunica naglasio je da su Srbija i njena Vlada čvrsto opredijeljeni za proširenje regionalne saradnje, te da će Sporazum  i biti primjenjivan u duhu te regionalne saradnje. Istaknuo je da Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama potvrđuje čvrsto opredjeljenje njegove vlade da se poštuje međunarodno pravo i njegove osnovne principe, bez obzira na to da li se radi o Daytonskom sporazumu, povelji UN-a i Rezoluciji 1244 kojom se jasno i čvrsto definira teritorijalni integritet i suverenitet postojećih država. 
 "Sporazum koji smo danas potpisali potvrđuje tu čvrstu opredijeljenost Srbije da se poštuje Daytonski sporazum i u onom dijelu u kome on govori o BiH kao međunarodno priznatoj, suverenoj, državi i u onom koji govori da je BiH sastavljena od dva entiteta".
Koštunica je kazao da odredbe o specijalnim i paralelnim odnosima u Daytonskom sporazumu kao i sve druge odredbe koje pružaju određena prava i mogućnosti su tu da bi bile primjenjivane. "Jedan sporazum počinje da živi kada se njegove odredbe primjenjuju i utoliko Srbija i RS danas čine doprinos oživotvorenju Daytonskog sporazuma i čine sve da taj sporazum ne ostane samo mrtvo slovo na papiru već da živi životom saradnje između RS-a i Srbije", zaključio je Koštunica.  Podsjetio je da su danas potpisani sporazumi o saradnji u mnogim oblastima, bankarstva, kulture, osiguranju i drugo, najavljujući da se ne treba iznenaditi ako se već sutra, na sličnom mjestu, ponovo okupe kako bi i to bio dokaz spremosti da se Sporazum primjenjuje. Predsjednik RS-a Čavić je kazao da potpisivanje Sporazuma otvara mogućnost da to ne bude "mrtvo slovo na papiru, već aktivnost", navodeći da o tome svjedoče i događaji koji su danas u Banjoj Luci pratili potpisivanje, kako je naveo, ovog historijskog sporazuma. Entitetski predsjednik Vlade Dodik kazao je da je ovo značajan događaj i da se ovim potpisivanjem potvrđuje privrženost Daytonskom sporazumu koji predviđa takvu aktivnost,  te da se uspostavi nova politička praksa u odnosima među zemljama. "Daytonski sporazum je dajući mogućnost specijalnih odnosa entiteta dao i mogućnost da se brže dođe do stabilizacije u samom regionu i ovo je dokaz toga", kazao je Dodik i dodao da ovaj sporazum već ima određene projekte konkretne privredne saradnje. "Ovim želimo da manifestujemo našu predanost regionalnoj stabilinosti, saradnji i prije svega miru", kazao je Dodik i dodao „da je ovo dugočekani dan za sve u RS-u“.  U delegaciji Vlade Srbije koja je u posjeti Banjoj Luci su ministar finansija Mlađan Dinkić, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Zoran Lončar, ministar privrede Predrag Bubalo, ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić, ministar trgovine, turizma i usluga Bojan Dimitrijević, ministar zdravlja Tomica Milosavljević, ministar za dijasporu Vojislav Vukčević, ministar vjera Milan Radulović.
Sastanci su održani i na bazi privrednih delegacija jer je iz Srbije oko 300 privrednika doputovalo u Banju Luku.

(Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku