hamburger-icon

Kliker.info

Sporazum na papiru : Svjetske sile dogovorile prekid vatre u Siriji !

Sporazum na papiru : Svjetske sile dogovorile prekid vatre u Siriji !

12 Februara
07:58 2016

dogovor

Vodeće svjetske sile u petak su postigle dogovor o prekidu sukoba u Siriji i dostavi humanitarne pomoći stanovništvu, objavili su dužnosnici.

Američki državni tajnik John Kerry novinarima je u petak objavio da je na sastanku Međunarodne skupine za potporu Siriji dogovoren “prekid sukoba” u Siriji u roku od sedam  dana i dostava humanitarne pomoći.

Kerry je nakon maratonskih razgovora u kojima je sudjelovala Rusija i još 15 zemalja rekao da su se sve zemlje uključene u razgovore složile da se razgovori o uspostavi mira u Siriji koji se održavaju u Ženevi nastave što je prije moguće.

Kerry, pored kojeg su se nalazili ruski ministar Sergej Lavrov i UN-ov posebni izaslanik za Siriju Staffan de Mistura, priznao je da su obećanja sa sastanka u Münchenu za sada samo na papiru. On i Lavrov su se složili da će “pravi ispit” biti hoće li sukobljene strane u Siriji ispoštovati obveze koje su preuzele, izvijestila je agencija Reuters.

Kerry je rekao da se prekid vatre neće odnositi na Islamsku državu i druge skupine militanata koje se bore u Siriji.

Po dokumentu koji je prihvatila Međunarodna skupina za potporu Siriji (ISSG), sukobi bi trebali prestati u roku od tjedan dana, a humanitarna pomoć bi na neka područja trebala odmah biti dostavljena.

Članice skupine su se obvezale iskoristiti svoj utjecaj kako bi odmah došlo do znatnog smanjenja nasilja te, do kraja tjedna, do prekida sukoba na cijelom teritoriju Sirije, stoji u dokumentu.

“Ponosni smo što možemo reći da je u Münchenu postignut dogovor, da je ostvaren napredak te da će to poboljšati svakodnevni život Sirijaca”, rekao je Kerry predstavljajući dokument, izvijestila je agencija ANSA.

Glasnogovornik sirijske oporbe je pozdravio poduzete napore, ali i istaknuo da je potrebno vidjeti postupke na terenu. Glasnogovornik je najavio da će se sirijska oporba vratiti na mirovne razgovore u Ženevi ako će idućih dana biti konkretnih rezultata na terenu, izvijestio je Reuters.

Razgovori u Münchenu su započeli razilaženjem u stavovima, Rusija je rekla da je spremna na primirje 1. ožujka dok su SAD i EU tražili da se borbe odmah obustave.

Britanski ministar vanjskih poslova Philip Hammond je ustvrdio da prekid borbi može uspjeti samo ako Rusija prekine zračne udare kojima pomaže napredovanje snaga sirijske vlade u borbi protiv oporbe.

“Ako se u potpunosti primijeni, ovaj će sporazum biti važan korak prema smanjenju ubijanja i patnji u Siriji”, rekao je Hammond u izjavi.

“Nismo postigli dogovor da se odmah obustave ruska bombardiranja, ali imamo preuzetu obvezu za proces koji će, ako uspije, promijeniti stanje”, rekao je zapadni diplomatski izvor.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev je u razgovoru za njemački dnevnik Handelsblatt koji će izaći u petak, ocijenio da bi sve svjetske sile trebale sjesti za pregovarački stol i dogovoriti kraj rata u Siriji “umjesto pokretanja novog svjetskog rata”.

“Amerikanci i naši arapski partneri moraju dobro promisliti – žele li trajni rat?”, rekao je Medvedev. “U takvom ratu pobjedu se ne bi moglo ostvariti brzo”, prenosi Reuters, pozivajući se na njemački prijevod njegovih riječi, “osobito u arapskom svijetu, gdje se svi bore protiv svih”.

“Sve strane treba dovesti za pregovarački stol umjesto pokretanja novog svjetskog rata”, rekao je Medvedev, dodavši kako SAD i Rusija moraju izložiti sve sukobljene strane pritisku kako bi osigurale prekid vatre.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier je ranije najavio da se na sastanku velikih sila u Münchenu treba postići “nekakav napredak” kako bi se sirijski mirovni pregovori održali na životu.

Ministri vanjskih poslova su na razgovorima nastojali postići dogovor o tri ključna pitanja; postupnom prekidu sukoba, omogućavanju dostave humanitarne pomoći gradovima koji se nalaze pod opsadama obje strane i obvezivanju strana u sirijskom sukobu da se vrate u Ženevu na političke pregovore.

Vodeći svjetski dužnosnici okupit će se ovog vikenda na 52. sigurnosnoj konferenciji u Münchenu i pokušati iznijeti nove ideje za rješenje rata u Siriji dok ofenziva sirijskog režima i Rusije na grad Alep prijeti novim egzodusom desetina tisuća ljudi.

München je u četvrtak, uoči konferencije, bio domaćin Međunarodne skupine za pomoć Siriji, neformalne skupine 17 zemalja i tri multilateralne organizacije koje su u studenome u Beču donijele diplomatske smjernice o rješavanju sukoba u toj zemlji.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku