hamburger-icon

Kliker.info

Spor BiH i RS : Izetbegović, Softić i Džaferović podnijeli zahtjeve Ustavnom sudu BiH zbog referenduma u RS

Spor BiH i RS : Izetbegović, Softić i Džaferović podnijeli zahtjeve Ustavnom sudu BiH zbog referenduma u RS

24 Augusta
15:09 2016

ustavniČlan Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović podnio je Ustavnom sudu BiH zahtjev za rješavanje ustavnopravnog spora sa entitetom Republika Srpska zbog odluke o raspisivanju entitetskog referenduma koju je Narodna skupština Republike Srpske usvojila 15. jula 2016. godine.

Spor je prouzrokovan kršenjem ustavnopravnih nadležnosti Bosne i Hercegovine, odnosno kršenjem obaveze entiteta Republika Srpska da poštuje Ustav BiH, u vezi sa konačnom i obavezujućom prirodom odluka Ustavnog suda BiH u smislu člana VI/5. Ustava Bosne i Hercegovine te princip pravne države i demokratskog poretka u smislu člana I/2. Ustava BiH.

Ustav Bosne i Hercegovine nadređen je svim pravnim aktima entiteta Republika Srpska u smislu člana III/3.b) Ustava BiH. Ustavni sud BiH je u svojoj konačnoj i obavezujućoj odluci broj U-3/13 zaključio da „9. januar“ ne može biti određen za Dan Republike Srpske. Samim tim, sporna odluka Narodne skupštine Republike Srpske i postupak njenog provođenja krše Ustav Bosne i Hercegovine i obavezujuće međunarodno pravo za Bosnu i Hercegovinu. Zaštita oba ova aspekta ustavno-pravnog sistema i poretka Bosne i Hercegovine prvenstvena je obaveza državnih institucija Bosne i Hercegovine“, stoji u saopćenju.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović stoga je zatražio od Ustavnog suda BiH da utvrdi da je sporna odluka Narodne skupštine Republike Srpske protivna članu I/2. i članu VI/5. Ustava Bosne i Hercegovine te da istu stavi van snage, kao i da obaveže Narodnu skupštinu Republike Srpske da preduzme sve aktivnosti kojima će se anulirati sve odluke i aktivnosti koje su zasnovane na toj odluci Narodne skupštine Republike Srpske.

“Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je od Ustavnog suda BiH zatražio da donese privremenu mjeru obustavljanja primjene sporne odluke Narodne skupštine Republike Srpske do konačne odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine po njegovom zahtjevu”, navodi se u saopštenju.

Nakon Izetbgovića apelacije Ustavnom sudu BiH zahtjev za rješavanje spora s entitetom Republika Srpska podnijeli su i predsjedavajući Doma naroda Safet Softić i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović podnijeli .

Oni su  svako pojedinačno podnijeli Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zahtjev za rješavanje spora s entitetom Republika Srpska, Narodna skupština RS, zbog Odluke o raspisivanju referenduma br 02/1-021-894/16 od 15. jula 2016. godine (Službeni glasnik RS br 68/16 od 12. augusta 2016. godine) a koji je zakazan za 25. septembar 2016. godine.

“U svojim zahtjevima, gospoda Softić i Džaferović kao Ustavom BiH ovlašteni podnositelji zahtjeva traže da Ustavni sud BiH utvrdi da je Odluka o raspisivanju referenduma protivna članu I/2 i članu VI/5 Ustava Bosne i Hercegovine, te da se kao takva stavi van snage. Također je zatraženo da se Narodna skupština RS obaveže na poduzimanje svih aktivnosti kojima će se anulirati sve supsidijarne odluke i aktivnosti koje su zasnovane na Odluci o raspisavanju referenduma”, stoji u saopćenju.

Podnesen je i zahtjev za donošenje privremene mjere kojim se traži trenutna obustava primjene Odluke o raspisivanju referenduma do konačne odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz kabineta Softića i Džaferovića.

U izjavi za N1, Džaferović je kazao su oni ovlašteni da pokrenu ovakvu vrstu spora pred Ustavnim sudom BiH.

“Svako pojedinačno je podnio zahtjev Ustavnom sudu BiH. Ja vjerujem da će se javiti i drugi koji su ovlašteni po Ustavu da to urade, grupe zastupnika u parlamentima”, kazao je Džaferović za našu televiziju.

Podsjetimo, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović podnio je danas Ustavnom sudu BiH zahtjev za rješavanje ustavnopravnog spora sa entitetom Republika Srpska zbog odluke o raspisivanju entitetskog referenduma koju je Narodna skupština Republike Srpske usvojila 15. jula 2016. godine.

“Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je od Ustavnog suda BiH zatražio da donese privremenu mjeru obustavljanja primjene sporne odluke Narodne skupštine Republike Srpske do konačne odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine po njegovom zahtjevu”, navodi se u saopštenju.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku