hamburger-icon

Kliker.info

Spektakularna proslava navijača Veleža na Starom mostu

Spektakularna proslava navijača Veleža na Starom mostu

02 Aprila
08:14 2016

bakljada1Navijači Veleža, popularni Red Army, sinoć  su na Starom mostu uz spektakularnu bakljadu proslavili 35. godišnjicu postojanja.

Fudbalski klub Velež je od svog nastanka 1922. godine, imao svoje vjerne navijače. Međutim, prva organizovana navijačka grupa nastala je 1981. godine pod imenom Crveni Šejtani. Povod za njeno osnivanje bilo je učestvovanje i pobjeda Veleža u Kupu Maršala Tita protiv sarajevskog Željezničara.

Za tifoze Veleža prelomna godina bila je 1986. Opet je povod bio jak – još jedno finale Kupa, ovog puta sa Dinamom. Poslije tog finala odlučeno je da grupa ponese naziv Red Army. Neki su se i protivili, ali je ime ipak ostalo.

Čvrsto jezgro Armije sastojalo se stotinjak ljudi, a računajući na sve, bilo je oko 1000 stalnih članova. Svoju podgrupu Red Army su imali i u Sarajevu (Red Platon – Crveni Vod), a u početku je bilo navijača koji su dolazili iz Konjica, Čapljine, Travnika, Doboja, Tuzle, Dubrovnika itd. Kasnije se sve svelo uglavnom na Mostar. Red Army su bili brojni, ako ne i najbrojniji s obzirom na veličinu grada.Engleze su uvijek imali kao uzore, a taj ostrvski način navijanja Veležovim tifozima je uvijek bio i najdraži.

Red Army su oduvijek najveće rivalstvo imali sa Splićanima, odnosno Torcidom. Pamti se i pamtiće se kada je u sezoni ‘86 iz Mostara, tada grada sa 100.000 stanovnika, na prvenstvenu utakmicu u Split otišlo 8000 Veležovih navijača.

Sredinom devedesetih počinje bh. liga, a Velež svoje domaće utakmice igra na stadionu u Vrapčićima pod najgorim uslovima. Loše igre i loša organizacija, život na ivici materijalne egzistencije, te stadion bez tribina, samo su neki od razloga blijedog izdanja Red Armyja u tom periodu. Međutim, i dalje se išlo na utakmice, čak i na neka gostovanja. Svoju renesansu Red Army doživljava u sezoni 1998/1999. Napravljeno je mnoštvo novih transparenata, većih i manjih zastava, izrađene nove majice i šalovi, te izgrađena tribina za Red Army.

Prateći Velež, Red Army su obišli sve prvoligaške stadione u BiH. Međutim, od poslijeratnih gostovanja, izdvajaju se ona u Sarajevu protiv Željezničara (sezona 1997/1998), Sarajeva (1998/1999), Bihaću protiv Jedinstva (1998/1999), u Bihaću kao podrška Jedinstvu u Intertoto Kupu (1998/1999), te u Sarajevu protiv Zrinjskog (1999/2000).

Takođe će ostati upamćen prvi gradski derbi odigran pod Bijelim Brijegom (sezona 2000/2001), gdje se okupio veliki broj najvatrenijih Veležovih navijača.

Iako je Velež, simbol Mostara, pred ispadanjem iz Premijer lige Bosne i Hercegovine, navijači ovog kluba ne prestaju ih pratiti kako na domaćim tako na gostujućim terenima.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku